Abonnee worden? Kies je leesformule

29/08/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Onderzoek naar ontspoorde tram: bestuurder reed te snel

De Lijn onderzoekt waarom dinsdagavond een tram in Deurne kon ontsporen en een appartementsgebouw rammen. Bij het ongeval raakten de bestuurder (49) en een passagier (21) ernstig gewond. De onderzoekers houden rekening met slijtage aan de sporen, een technisch defect en een inschattingsfout van de bestuurder als mogelijke oorzaken, maar één zaak is volgens verschillende experts nu al duidelijk: de tram reed sneller dan de 20 kilometer per uur die op die plek is toegestaan.

“Eén van onze medewerkers kent die lijn. Ze heeft de reputatie dat sommige bestuurders daar te snel durven te rijden”, zegt Peter Thoelen van Trein Tram Bus.

Volgens de Vlaamse Ombudsman Bart Weekers, die zich niet uitspreekt over de oorzaak van dit ongeval, is De Lijn een organisatie die erg bekommerd is om het rijgedrag van haar chauffeurs: “Klachten daarover worden ernstig genomen.” Uit het jaarrapport van de ombudsdienst blijkt dat van de 52.528 klachten in 2018, er 2.382 over het rijgedrag van chauffeurs gingen.

De ravage na het ongeval was enorm, vooral in de tandartsenpraktijk op de begane grond van het getroffen gebouw. De bewoners moesten dinsdagnacht op hotel doorbrengen, en mochten pas woensdagmiddag terug naar huis. (jtp, sare, evw, svw, cel)

AANGERADEN