Nieuwe opleiding moet ons signalen beter leren herkennen: Rode Kruis geeft eerste hulp bij psychische problemen

© ss

Vanaf oktober kan je bij het Rode Kruis terecht voor een opleiding EHBP. Eerste Hulp bij Psychische Problemen is dat voluit. In samenwerking met Zorgnet-Icuro wil het Rode Kruis ons beter leren omgaan met psychische problemen in onze omgeving. In de mate van het mogelijke. “We leiden niemand op tot psycholoog, slechts tot seingever.”

Wout Desmytere

Eind vorig jaar toonde een studie aan dat een kwart van de mensen in Vlaanderen met psychische problemen kampt. “We zeggen tegen iedereen dat ze over hun problemen moeten praten”, zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. “Zeker niet opkroppen. Maar vaak weten we niet goed hoe te reageren als iemand uit onze omgeving het moeilijk heeft. Dan vervallen we al snel in Kop op en Het zal wel beteren. Als we mensen vragen om te praten, moeten we ook kunnen luisteren.”

Vandaar dus de opleiding Eerste Hulp bij Psychische Problemen (EHBP). “Via de opleiding leren mensen psychische problemen sneller herkennen. Het mooie aan zo’n initiatief is het laagdrempelige”, vertelt Cloet. “We mikken op de brede bevolking. Iedereen ouder dan achttien jaar kan de cursus volgen.”

De initiatiefnemers hopen ook op respons van mensen die in hun vrije tijd of beroepshalve met veel mensen in contact komen: kappers, treinbegeleiders, onthaalmedewerkers. “Eens zij de signalen van psychische problemen oppikken, kunnen ze mensen beter ondersteunen en doorverwijzen naar professionele hulp. Want we leiden uiteraard niemand op tot psycholoog, slechts tot seingever.”

Angstzweet

Maar hoe herken je die signalen? “Natuurlijk verschilt dat naargelang de situatie en de persoon, maar een aantal signalen komt vaak terug”, zegt Filip Raes, klinisch psycholoog en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij stond, samen met enkele andere experts, mee in voor het handboek dat in de opleiding wordt gebruikt. “Je herkent een ernstige vorm van angst bijvoorbeeld aan overmatige bezorgdheid, gepieker en soms ook lichamelijke reacties zoals zweten en beven.”

Stel: je zit in een vergadering en de persoon tegenover je trilt de hele tijd. Hij zweet hevig. Wanneer hij aan het woord is, krijgt hij amper iets gezegd. Dat zijn geen gezonde zenuwen meer. Dan is het een goed idee om nadien op hem af te stappen en gewoon te vragen: “Je was zo nerveus. Is er iets aan de hand?”

“Wil die persoon niet praten, dring je dan ook niet op”, vertelt Raes. “Laat weten dat je bereid bent om te luisteren en moedig hem of haar aan eventueel met iemand anders te gaan praten.”

De eerste EHBP-opleiding start op 3 oktober. “Dat is eigenlijk nog een try-out”, vertelt Cloet. “Inschrijvingen zijn gratis. Na afloop zullen de deelnemers het proces kunnen evalueren. Dat geeft ons de kans om, mocht het nodig zijn, nog een en ander op punt te stellen. Vanaf april 2020 zal Rode Kruis Vlaanderen de opleiding overal in Vlaanderen organiseren.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten