Björn Rzoska stelt zich kandidaat-voorzitter bij Groen: “Andere aanpak” en “meer impact”

© Photo News

Björn Rzoska, Groen-fractieleider in het Vlaams Parlement, stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van Groen. Hij doet dat samen met de Mechelse Rina Rabau, die kandidaat-ondervoorzitter is. Rzoska en Rabau pleiten voor een “andere aanpak” en willen dat Groen opnieuw “meer impact” heeft. De focus van hun campagne ligt op “luisterbereidheid en vertrouwen”.

jvh

Ja, Groen boekte winst op 26 mei. Maar de “groene golf” waar voorzitster Meyrem Almaci vurig op hoopte, bleef uit. De partij klom wel 1,4 procentpunt naar 10,1 procent, maar door de maandenlange aandacht voor het klimaatthema en de hogere pieken in de peilingen voelde die 10 procent toch wat aan als een gemiste kans.

De 46-jarige Björn Rzoska liet na de verkiezingen al doorschemeren dat hij overwoog om zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de partij. Nu heeft hij de knoop doorgehakt. “Vandaag denken velen dat Groen een partij is voor de happy few. Daardoor zijn we de afgelopen campagne veel kiezers verloren. Onze overtuiging is dat we mensen breed kunnen mobiliseren. Maar dan we moeten we het anders aanpakken”, aldus Rzoska.

“Vertrouwen zullen we pas verdienen als we de kalmte bewaren. We moeten goed luisteren en een parler vrai hanteren. Ook in de eigen partij trouwens. Het wordt de enige manier om te groeien en meer nationale impact te krijgen”, aldus Rzoska.

Vlaams fractieleider

Rzoska is historicus van opleiding. Hij is sinds 2007 gemeenteraadslid voor Groen in Lokeren, was tussen 2009 en 2013 ondervoorzitter van de partij, onder toenmalig voorzitter Wouter Van Besien, en belandde in 2013 in het Vlaams Parlement. Na de verkiezingen van 2014 werd hij aangeduid als fractieleider in het Vlaams Parlement. Bij de verkiezingen van 26 mei was hij lijsttrekker in Oost-Vlaanderen en haalde hij meer dan 16.000 voorkeurstemmen.

© ID/ Sien Verstraeten

Tandem

In de race voor het voorzitterschap vormt Rzoska een tandem met de 35-jarige Rina Rabau. Rabau is gemeenteraadslid in Mechelen en stond op 26 mei vierde op de Antwerpse Kamerlijst. Zij is ook kabinetschef voor Ecolo-Groen in Elsene. Ze heeft ervaring in het middenveld. Zo was ze onder meer kabinetsmedewerker bij het Minderhedenforum.

Rabau heeft ook een verleden bij SP.A. Zo zat ze ooit een tijdje voor die partij in de gemeenteraad van Lubbeek en werkte ze meer dan tien jaar geleden als adviseur van toenmalig Leuvens SP.A-schepen Mohamed Ridouani.

Aangeboden door onze partners