Nieuwe kandidaat-voorzitter Groen verslikt zich meteen in salariswagens, maar herpakt zich: “Salariswagens moeten weg”

Foto: Photo News

“Ik denk dat ik perfect duidelijk ben geweest”, probeerde Björn Rzoska nog. Maar de kersverse kandidaat-voorzitter van Groen beet vrijdagnamiddag zijn tanden stuk op de salariswagens. Net als federaal fractieleider Kristof Calvo (Groen) in De afspraak in volle kiescampagne slaagde hij er niet in om in enkele zinnen te zeggen wat hij precies van dat dossier denkt. Later op de avond herpakte Rzoska zich wel.

Zeven keer vroeg een VRT-journalist Rzoska of de salariswagens mochten blijven bestaan. “Ja of neen?” “Ik denk dat het probleem de boodschap was, niet de boodschappers. Daar ligt een grote opdracht voor de partij. Ik wil mensen geen geld afnemen.” “Ja of neen?” En zo nog een paar keer over en weer. Tot de politicus landde op “we mogen mensen niet culpabiliseren. Systemen die verkeerd zitten, moeten we hervormen. Maar mensen mogen dat niet voelen in hun portemonnee.” De potentiële nieuwe voorzitter van Groen weet dus nu al op welke vraag hij of zij een duidelijk antwoord zal moeten klaar hebben. Anders dreigt de geschiedenis zich voor de partij nog eens te herhalen.

“Salariswagen moet weg”

Vrijdagavond slaagde hij er al in zich te herpakken. In Terzake kwam hij verrassend genoeg wel met een concreet antwoord. “Het systeem van de salariswagens moet inderdaad weg, maar de vraag is hoe je dat gaat doen”, sprak Rzoska. “Dat ga je niet doen door mensen te bestraffen en mensen dingen af te nemen. In se komt het erop neer dat je mensen het fiscaal voordeel laat, want dat heeft te maken met loon en loonmaatregelen, en dat je ze niet opsluit in een subsidie richting auto, benzine en diesel.”

Het belangrijkste vindt hij dat mensen er geen geld door verdienen. “Het fiscale voordeel zit eigenlijk op uw wedde en dat wil ik absoluut niet afnemen.”

Door agy, gjs
AANGERADEN