BK ATLETIEK. Nafi Thiam wordt tweede op de horden, achter Anne Zagré maar voor Eline Berings

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Anne Zagré heeft zondag in Brussel de Belgische titel veroverd op de 100 meter horden. Nafi Thiam slaagde erin om als zevenkampster specialiste Eline Berings voor te blijven voor zilver.

De winnende chrono van Zagré, die al geplaatst is voor het WK atletiek in Doha, bedroeg 13.10. Thiam snelde naar 13.36, twee honderdsten boven haar persoonlijk record en twaalf honderdsten onder haar beste seizoenstijd van zaterdag in de reeksen van het BK, en bewees zo nog maar eens haar topvorm. Volgende week sluit de olympische, wereld- en Europese kampioene zevenkamp haar WK-voorbereiding af met het hoogspringen op de Memorial Van Damme. Eline Berings moest zondag vrede nemen met 13.38, terwijl ze 12.98 nodig heeft voor het WK. De wind blies 0.2 meter per seconde in het voordeel. Berings komt niet in actie op de Memorial, en dus zijn haar seizoen en haar WK-limietenjacht afgelopen.

“Geeft vertrouwen voor WK”

De pijnlijke elleboog baart de zevenkampster steeds minder zorgen. “Na Birmingham is dit toch weer een bevestiging dat ik goed in vorm ben. Het is al heel lang geleden dat ik nog zo snel heb gelopen”, analyseerde Thiam. Die bevestiging had ze wel nodig na een kuitblessure in de winter en een elleboogblessure die ze opliep in juni. “Het is door die kwaaltjes niet mijn makkelijkste seizoen geweest, dat mag ik wel zeggen. Maar nu gaat het goed. Van mijn elleboogprobleem ben ik nog niet verlost, maar het hindert mij los van het speerwerpen niet bij de andere zes disciplines. Ik zie het allemaal wel goedkomen. Op training doe ik gewoon geen speerwerpen, al de rest vormt geen probleem. Ik doe er alles aan om mijn elleboog zo goed mogelijk voor te bereiden op het WK: met therapie van de kinesist, met werpoefeningen met een bal en met een speciale tape.”

De enige wedstrijd die Thiam nog afwerkt voor het WK in Doha is het hoogspringen op de Memorial Van Damme. “Hopelijk kan ik daar nog eens een mooie wedstrijd neerzetten, en dan moet ik klaar zijn om in Qatar mijn titel te verdedigen. In Doha zit er echt wel iets mooi in. Zelfs als het speerwerpen wat tegenvalt, kan ik hoog scoren, omdat de andere disciplines heel goed draaien.”

Bij de mannen was het Michael Obasuyi die op de 110 meter horden op de WK-limiet van 13.46 mikte. Hij kwam aardig in de buurt en won het BK, maar moest zich tevreden stellen met 13.57.

Jonathan Sacoor klopt Borlées maar strandt op 1 honderdste van WK-limiet

Jonathan Sacoor heeft zondag in Brussel zijn eerste Belgische titel op de 400 meter veroverd. Hij won in 45.31, één honderdste te traag voor het WK atletiek in Doha. Kevin Borlée klopte broer Dylan voor de tweede plaats.

De volledige top drie van de 400 meter bij de mannen liep een beste seizoenstijd, maar of ze daar blij mee zijn, is nog een andere vraag. Er wist zich namelijk niemand te plaatsen voor het WK in Doha, waarvoor 45.30 vereist is. Sacoor zag na zijn winnende race 45.29 op het scorebord verschijnen en begon al te vieren, maar zijn chrono werd gecorrigeerd naar 45.31. Kevin Borlée klokte 45.61, Dylan Borlée 45.73.

BK ATLETIEK. Nafi Thiam wordt tweede op de horden, achter Anne Zagré maar voor Eline Berings
Foto: BELGA

Sacoor heeft de WK-limiet dus nog niet op zak, maar krijgt na zijn Belgische titel wel de wildcard voor de finale van de Diamond League volgende vrijdag tijdens de Memorial Van Damme. De broers Borlée moeten aantreden in de B-reeks.

Bij de vrouwen ging Camille Laus op de 400 meter op zoek naar de WK-limiet, die op 51.80 staat. Ze won en klokte een beste seizoenstijd, maar schoot met 52.27 tekort voor Doha.

Paulien Couckuyt duikt onder WK-limiet, Hanne Claes pakt ticket voor Tokio

De tweede dag van het BK atletiek in Brussel was al met een straffe finale begonnen. Hanne Claes benaderde op de 400 meter horden haar persoonlijk record en won in 55.36, waardoor ze haar olympische kwalificatie afdwong. Paulien Couckuyt verpulverde als tweede haar besttijd en dook met 55.46 ruim onder de gevraagde 56.00 voor het WK in Doha.

BK ATLETIEK. Nafi Thiam wordt tweede op de horden, achter Anne Zagré maar voor Eline Berings
Foto: BELGA

Claes was al geplaatst voor het WK in Doha, maar scherpte haar seizoensbeste gevoelig aan. Ze benaderde haar persoonlijk record uit 2018 tot op zestien honderdsten en belangrijker nog: ze kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen in Tokio. Daarvoor was 55.40 gevraagd. Europees beloftekampioene Couckuyt overtrof zichzelf in de slipstream van Claes. Haar persoonlijk record stond op 56.17, maar daar dook ze zondag in Brussel meer dan een halve seconde onder. Claes en Couckuyt behoren ook tot de vaste kern van de Belgian Cheetahs, de nationale 4x400 meterploeg. Voormalig Europees junioreskampioene Nenah De Coninck vervolledigde het podium en klokte 58.73.

BK ATLETIEK. Nafi Thiam wordt tweede op de horden, achter Anne Zagré maar voor Eline Berings
Foto: BELGA

Na afloop konden Claes en Couckuyt hun geluk niet op: “Op training liep het heel goed, dus ik wist wel dat er iets mooi inzat”, zei Claes na haar olympische kwalificatie in Brussel. Voor het WK was ze al geplaatst. “Ik maakte een paar foutjes en geraakte moeilijk voorbij Paulien, dus tijdens de wedstrijd had ik mij nooit aan deze tijd verwacht. Dat ik mij nu al plaats voor de Spelen is een hele opluchting. Ik moet mij volgend jaar niet meer gaan bezighouden met puntjes tellen voor die ingewikkelde olympische ranking.”

Ook op de Memorial Van Damme volgende week vrijdag loopt Claes de 400 meter horden, net als Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt, die zich zondag van het WK in Doha verzekerde. “Dat ik nu nog eens een halve seconde van mijn persoonlijk record doe is bijna niet te geloven”, sprak Couckuyt na afloop. “Twee van mijn horden nam ik echt niet goed, dus het verrast me dat de tijd zo goed is. Dat betekent alleen maar dat er nóg meer ruimte voor progressie is. Op het WK in Doha wil ik vooral presteren op de 4x400 meter met de Belgian Cheetahs. Mijn individuele deelname beschouw ik meer als een kans om ervaring op te doen.”

Het WK atletiek gaat van 27 september tot 6 oktober door in Doha. Julien Watrin slaagde er op de 400 meter horden bij de mannen niet in zich voor het toernooi in Qatar te plaatsen. Hij won in 49.92, terwijl 49.30 gevraagd is.

Vanderbemden en Milanov winnen 200m en discuswerpen, maar blijven ver van WK-limiet

Het bleef uiteindelijk bij die ene WK-limiet voor Paulien Couckuyt op de 400 meter horden. Robin Vanderbemden en Philip Milanov sloten het kampioenschap in Brussel af met zeges op de 200 meter en in het discuswerpen, maar bleven ver verwijderd van de gevraagde prestaties voor het WK atletiek in Doha.

Robin Vanderbemden was in 20.87 de beste op de 200 meter, maar erg blij was hij met die titel niet. Vanderbemden mikte op de WK-limiet, die 20.36 bedraagt. Hij krijgt een laatste kans op de Memorial Van Damme. Nog minder overtuigend was Jonathan Borlée, die tweede werd in 21.02. Bij de vrouwen ging het wel hard op de 200 meter. De nummers een en twee, Imke Vervaet en Manon Depuydt, klokten allebei ruime persoonlijke records. Vervaet haalde het in 23.25, Depuydt volgde één honderdste later. Voor Doha moet het nog sneller, want daarvoor is 23.02 nodig.

Philip Milanov tekende voor een van de grootste teleurstellingen van het BK. Hij won het discuswerpen wel, maar bleef steken op 60m33, terwijl voor het WK 65m00 vereist is. .

  • AANGERADEN