Door noodweer niet te zien op tv: Primoz Roglic werd in Vuelta omvergereden door motor

Foto: Photo News

Toen het beeld en de radio even wegvielen op de slotklim van de Alto Els Cortals d’Encamp, raakte Primoz Roglic plots achterop. Door het ontbreken van beeld en geluid leek de Sloveen gewoon gelost te zijn, maar zijn team Jumbo-Visma kwam na de negende Vuelta-rit met een opvallende verklaring: Roglic zou door een motor gevallen zijn. Uiteindelijk kon hij nog terug voorin komen en werd hij nog knap derde. Ook Miguel Angel Lopez kwam, buiten beeld, ten val.

LEES OOK.20-jarig toptalent Tadej Pogacar profiteert in Vuelta van bizarre zet van Movistar, Quintana wel nieuwe leider

“Een geweldige rit van Primoz, aangezien hij op de onverharde sectie op de slotklim ten val kwam door een slecht manoeuvre van een motor. Hij moest daardoor achtervolgen”, luidt de korte uitleg van Jumbo-Visma. Het tijdsverlies voor de Sloveen bleef gelukkig beperkt: enkel op Nairo Quintana moest hij 48 seconden toegeven. Roglic liep door de val wellicht wel de rode trui mis, maar is nu tweede in het algemeen klassement op 6 tellen van Quintana.

De volgende rit van dinsdag is Roglic echter op het lijf geschreven: een individuele tijdrit van 36,2 kilometer tussen Jurançon en Pau, waar de Tour de France in juli ook al een tijdrit had.

“We staan er goed voor”

Ploegleider Addy Engels kan gezien de omstandigheden leven met het resultaat. “Het was heel chaotisch op een gegeven moment”, liet hij optekenen door Jumbo-Visma. “Niet alleen vanwege die gravelstrook, maar ook vanwege het noodweer. Primoz is op de gravelstrook gevallen door stilstaande motoren. Dat is niet oké en mag niet gebeuren. Al bij al denk ik dat, gezien de situatie op enig moment, we goede zaken gedaan hebben. We staan er goed voor. Al zullen we nooit weten wat er nog meer ingezeten zou hebben zonder die val. De ploeg heeft sterk gereden en Primoz had tot de slotklim altijd steun.”

Quintana: “Roglic is nog steeds in het voordeel”

Nairo Quintana is dan wel de nieuwe leider, hij telt zes seconden voorsprong op Roglic, maar schuift de favorietenrol maar wat graag door. “Dinsdag zal ik in de tijdrit de rode trui weer verliezen”, gaf hij na afloop aan. “Maar daarna gaan we er opnieuw voor knokken.”

Door noodweer niet te zien op tv: Primoz Roglic werd in Vuelta omvergereden door motor
Foto: AFP

“Het was een heel lastige dag”, wist de Colombiaan te vertellen. “Een dag waarin Alejandro en ik Roglic voortdurend bestookt hebben, we kozen voor de aanval om Primoz op achterstand te zetten en dat is even gelukt, maar uiteindelijk keert hij wel nog sterk terug. Ik ben Marc Soler (die solo op kop reed en zich moest laten uitzakken, red.) zeer dankbaar voor het stuk dat hij voor mij op kop gereden hebt en ook de rest van de ploeg, we hebben goed samengewerkt. Alejandro en ik? We hebben altijd gezegd dat we zouden zien wat er zich in de koers zou voordoen en ik denk dat we goed hebben gereden. We hebben samengewerkt om deze trui te veroveren en dat is gelukt.”

Maar in de tijdrit in naar Pau op dinsdag verwacht Quintana de trui weer te verliezen. “Roglic is nog steeds in het voordeel, hij is de betere tijdrijder. Ik zal al heel spectaculair of buitenaards moeten rijden om die trui dinsdag niet te verliezen. Dat zal gebeuren en daarna gaan we samen met het team blijven proberen deze trui te heroveren en dan tot het eind te dragen.”

Door svar
AANGERADEN
Meest recent