Bijna helft van kmo’s wil files oplossen door thuiswerk

Bijna de helft van de Belgische kmo’s gelooft dat thuiswerk het mobiliteitsprobleem kan helpen oplossen.

Daar is het nieuwe schooljaar, daar zijn de files. Uit een onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Belgische kmo’s gelooft dat thuiswerk, wat steeds meer wordt toegelaten, het mobiliteitsprobleem kan helpen oplossen. Daarnaast verwachten de kleine en middelgrote bedrijven inspanningen van de overheid: een beter openbaar vervoer en meer en veiligere fietsinfrastructuur.

Meer en betere wegen, een kilometerheffing of strengere milieunormen voor het wagenpark. Volgens bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen zijn dat niet de beste maatregelen om het mobiliteitsprobleem aan te pakken. Volgens een studie van hr-dienstenverlener SD Worx schuiven zes op de tien kmo’s beter openbaar vervoer naar voren en wil bijna de helft meer en betere fietsinfrastructuur om de files te verminderen. Nog een opvallend resultaat van de studie: er wordt niet alleen met de vinger naar de overheid gewezen. “Een betere mobiliteit vraagt inspanningen van alle partijen, beseffen ook de kmo’s”, zegt mobiliteitsexperte Veerle Michiels. “Als je het heft in eigen handen neemt als bedrijf, kan je vaak sneller iets bereiken.”

De controle loslaten

Met stip op nummer één van de maatregelen waarmee de kmo’ers zelf het mobiliteitsprobleem willen verhelpen: thuiswerk. Liefst 44,5 procent van alle ondervraagde ondernemers ziet in thuiswerk de beste oplossing tegen verkeersopstoppingen.

Dat thuiswerken wint trouwens steeds meer aan populariteit. Slechts vier op de tien – vooral kleine bedrijven – geven aan dat het praktisch niet mogelijk is, terwijl dat dat drie jaar geleden nog vijf op de tien was. “Veel bedrijfsleiders konden moeilijk de controle loslaten”, zegt Michiels. “Maar uit hun ervaring met thuiswerk is stilletjes ook het vertrouwen gegroeid. Bovendien is er tegenwoordig een pak meer technologische ondersteuning, waardoor het amper uitmaakt of je op kantoor of thuis werkt. Videoconferenties bijvoorbeeld, daarmee kun je én vergaderen én de files vermijden.”

Door Tommy Huyghebaert