De Evenepoel van Slovenië: snel en doeltreffend

Als neoprof pakte Pogacar gisteren toch al zijn zesde zege van het seizoen. Foto: Photo News

Het regent nieuwe wereldsterretjes. Zet Tadej Pogacar voortaan maar in het rijtje van Egan Bernal en onze Remco Evenepoel. De 21-jarige Sloveense eerstejaarsprof gaf gisteren op 2.000 meter hoogte in de Vuelta in apocalyptische omstandigheden zijn visitekaartje af.

Etappes in de dwergstaat liegen nooit. Het was in Andorra in de Tour van 2016 dat Tom Dumoulin demonstreerde wat voor groot rondetalent hij zou worden. En vorig jaar klom de jonge Enric Mas op dezelfde wegen naar de tweede plaats in de eindstand van de Vuelta. Hier winnen alleen grote namen.

Ook Tadej Pogacar, een product van de Sloveense wielerschool, komt niet zomaar uit de lucht vallen. Verleden ­seizoen nog won hij de Ronde van de Toekomst.

Samen met Remco Evene­poel is Pogacar de rookie van het jaar. Hij debuteerde dit jaar in de Tour Down Under, maar sloeg niet veel later al toe in de Ronde van de Algarve, die hij ook op zijn naam zou schrijven. Later dit jaar zou ook nog de Ronde van ­Californië volgen. In navolging van coureurs als Julian Alaphilippe en… Egan Bernal.

De Sloveense tijdrit­kampioen is een koele killer die koerst alsof hij al jaar en dag bij de profs rijdt. Van de zes zeges die hij in zijn debuut­seizoen al pakte, was het gisteren uiteraard zijn grootste overwinning.

Genieten van de hagelbollen

“Toen ik wist dat ik naar de Vuelta mocht, had ik deze rit aangekruist. Ik was zo blij als een kind toen ik zaterdag vaststelde dat het ook nog ging regenen en stormen. Ik hou van dit soort weer. De hagel­bollen waren groter dan verwacht, maar dat deerde me niet. Ik volgde voorin heel attent de bewegingen en kon bij Quintana blijven, toen hij zijn raid naar de leiderstrui inzette. Op drie kilometer van het einde viel ik dan aan. De laatste 1.500 meter was het genieten. Via de teamauto wist ik dat niemand me deze historische Vuelta-etappe nog kon afnemen.”

Pogacar heeft ook alles om de ‘Enric Mas van deze Vuelta’ te worden. Na gisteren staat hij netjes vijfde op 1’42” van Quintana. “Ik hoop dat ik mijn eerste grote ronde binnen de top vijf kan eindigen.”

Ploegmanager Joxean Matxin Fernandez hield meteen alle druk van zijn goudklompje af. “Niets moet nog, alles mag nog. Tadej heeft de etappe vast waarvan hij droomde. Laat hem nu maar genieten. We zien wel hoe het afloopt.”

AANGERADEN