Tabakssector sleept Maggie De Block voor rechter, want “geen bewijs dat neutrale pakjes goed zijn voor volksgezondheid”

De invoering van het neutrale sigarettenpakje – groenbruin en met de merknaam in een neutraal lettertype – wordt voor de rechtbank aangevochten. “Het is niet de taak van de overheid om maatregelen in te voeren die geen enkel effect hebben”, zegt tabaksfabrikant BAT. Bij de Stichting tegen Kanker geloven ze hun oren niet.

Vanaf 1 januari mogen rookwaren enkel nog in een neutrale verpakking worden verkocht, zo besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Zo’n neutraal pakje is groenbruin gekleurd en mag niet de bekende logo’s bevatten. Het merk en de hoeveelheid mogen enkel met een neutraal lettertype worden vermeld.

Naar Raad van State

De tabakssector uitte eerder al forse bedenkingen, maar nu brengt ze ook een batterij advocaten in stelling. Alvast British American Tobacco (BAT), de op één na belangrijkste speler in ons land, trekt naar de Raad van State om de regeringsbeslissing te laten schorsen. “Want het is niet de taak van de overheid maatregelen in te voeren die geen enkel effect hebben”, zegt woordvoerder Filip Buntinx. “Er is immers geen enkele wetenschappelijke studie die bewijst dat door neutrale pakjes mensen minder zouden roken.”

En dus zou deze beslissing volgens de tabaksfabrikant enkel maar voor ergernis zorgen, “bij verkopers, die tussen al die groenbruine pakjes naar dat sigarettenmerk moeten zoeken dat de klant vraagt. En bij klanten, die soms het verkeerde pakje zullen krijgen, omdat de verkoper zich vergist.” Nog volgens Buntinx zou zijn bedrijf de beslissing niet aanvechten, “wanneer duidelijk is dat deze ten goede komt van de volksgezondheid. Maar in dit geval ontbreekt elk bewijs hiervoor.”

“Niet onder de indruk”

Minister De Block is naar eigen zeggen “niet onder de indruk”. “We zijn overtuigd van deze maatregel en zetten door.” Ook de Stichting tegen Kanker is ervan overtuigd dat de tabaksfabrikant bot vangt.

“Er zijn verschillende internationale studies – ook één uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen – die aantonen dat zo’n neutraal pakje – in de meest onaantrekkelijke kleuren – wel degelijk een effect heeft”, zegt Suzanne Gabriëls, expert tabakspreventie. “Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat jongeren zo’n pakje minder cool, minder aantrekkelijk vinden, waardoor er effectief minder jongeren beginnen met roken. Het neutraal pakje zorgt bovendien voor een betere visibiliteit van de sowieso al verplichte gezondheidswaarschuwingen.”

De Stichting tegen Kanker is er naar eigen zeggen gerust in dat het neutrale pakje overeind blijft. “In de meeste landen waar al een neutraal pakje is ingevoerd, heeft de tabaksindustrie dit met alle mogelijke middelen proberen tegen te houden. En dat is telkens niet gelukt.” Het neutrale pakje bestaat ook in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Ierland, Australië en Nieuw-Zeeland.

Door Werner Rommers
AANGERADEN