Gentse studentenvereniging verplaatst verboden debat met Dries Van Langenhove naar abdij

Bron © BELGA

Dries Van Langenhove Foto: Photo News

Gent -

De Gentse studentenvereniging LVSV verplaatst een debat met Dries Van Langenhove, dat in een auditorium van de UGent zou doorgaan, naar de Kapittelzaal van de Sint-Pietersabdij. Hij zal er in debat gaan met Open VLD-voorzitterskandidaat Francesco Vanderjeugd. UGent-rector Rik Van de Walle had twee openingsevenementen in de universitaire gebouwen verboden vanwege het risico op ordeverstoring.

Aanvankelijk zou het debat doorgaan in auditorium Jeanne Wiemer aan de Blandijnberg. Maar tegen Van Langenhove loopt nog een ordemaatregel door zijn betrokkenheid bij de extreemrechtse studentenvereniging Schild en Vrienden, die hij aan de UGent heeft opgericht. Hij mag de universitaire gebouwen sindsdien niet meer betreden, met uitzondering van de rechtenbibliotheek

Dat de UGent-rector geen uitzondering maakt op de ordemaatregel om Van Langenhove in debat te laten gaan, stoot op onbegrip bij Gents Open VLD-gemeenteraadslid en voormalig politiek secretaris van LVSV Mattias De Vuyst. “De rector kan niet zeggen dat een persoon niet mag komen en in een adem pleiten voor de vrijheid van meningsuiting”, zegt De Vuyst.

“Indien de veiligheid niet gegarandeerd kan worden, moeten er bijkomende maatregelen getroffen worden”, klinkt het. “We vinden het belangrijk dat iedereen spreekrecht heeft. Ook als de visie diametraal staat tegenover de onze.”

Verplaatst naar abdij

Het verplaatste debat zal doorgaan in een grote congreszaal op de Blandijnberg in Gent, op wandelafstand van de bewuste aula en enkele universiteitsgebouwen, zoals de Boekentoren. Van Langenhove zal er in debat gaan met Francesco Vanderjeugd, meldt LVSV maandag.

Sinds 2013 is Vanderjeugd burgemeester van Staden en kondigde zich aan als kandidaat-voorzitter van Open VLD. Later wordt nog een derde genodigde voor het debat bekend gemaakt.

Een tweede openingsevenement voor het nieuwe academiejaar, waarbij Dries Van Langenhove is uitgenodigd, is door studentenvereniging KVHV aangekondigd. Die leggen zich niet neer bij de ordemaatregel en kondigden eerder juridische stappen aan.

bekijk ook

Pieter De Crem (CD&V) windt zich op bij allereerste tussenkomst Dries Van Langenhove

Dries Van Langenhove getrakteerd op boegeroep tijdens klimaatprotest in Brussel

Door jvh
AANGERADEN