Thomas Vermaelen praat over interesse Anderlecht, Yari Verschaeren “onder de indruk” bij eerste selectie voor Rode Duivels

Foto: BELGA

Anderlecht-toptalent Yari Verschaeren (18) heeft de pers toegesproken bij zijn eerste selectie als Rode Duivel. “Ik ben wel wat onder de indruk”, klonk het. Ook Thomas Vermaelen, tegenwoordig aan de slag in Japan, mocht zijn zegje doen. “Anderlecht was niet het moment.” Herbeleef de persconferenties hier.

Yari Verschaeren is naast Benito Raman één van de twee nieuwe gezichten in de selectie van bondscoach Roberto Martinez voor de EK-kwalificatiewedstrijden in en tegen San Marino (vrijdag 6 september in Serravalle) en Schotland (maandag 9 september in Glasgow). “Ik denk dat ik me moet amuseren. Ik ben jong, ik ben hier om te leren”, verklaarde de Anderlecht-youngster dinsdag op een persconferentie in Tubeke.

“Dit is een fantastisch gevoel”, zei Verschaeren. “Ik had niet verwacht hier te zijn. Ik ben goed ontvangen. Ik ben naar hier gekomen met Leander Dendoncker. Onderweg heeft hij me gerustgesteld. Hij zei dat ik gewoon mezelf moest zijn. Het wordt een belangrijke week voor mij. Ik ga met spelers van topniveau trainen.”

Thomas Vermaelen praat over interesse Anderlecht, Yari Verschaeren “onder de indruk” bij eerste selectie voor Rode Duivels
Foto: BELGA

Het gaat snel voor de 18-jarige Verschaeren. Op 25 november 2018 debuteerde hij in het eerste elftal van Anderlecht tegen STVV. Op het einde van het seizoen ontving de middenvelder op het Pro League Gala de trofee van Rookie van het Jaar, om daarna nog op het EK voor beloften in actie te komen, enkele weken na zijn aantreden op het EK U17. Nu mag hij zich ook Rode Duivel noemen. “Ik ben onder de indruk. Er zijn hier jongens die bij de beste clubs ter wereld spelen. Ik ben jong, ik heb nog veel te leren. Het wordt een leerzame week.”

Vermaelen: “Ik geraakte niet meer in mijn ritme bij Barcelona”

Thomas Vermaelen ruilde deze zomer FC Barcelona voor het Japanse Vissel Kobe. “Het is een ongelooflijke ervaring”, aldus de 33-jarige verdediger. “Ik heb me heel snel aangepast. De Japanners zijn heel hulpvaardig. Ik heb al vier wedstrijden gespeeld. De eerste weken zijn goed verlopen. Het is een heel mooi land. Dit is een enorme ervaring voor mijn gezin. Anderlecht? Het was niet het moment. Ik zit ook op een moment in mijn carrière dat ik eens iets anders wil meemaken. En ik wilde Japan wel eens meemaken.”

Thomas Vermaelen praat over interesse Anderlecht, Yari Verschaeren “onder de indruk” bij eerste selectie voor Rode Duivels
Foto: BELGA

Bij Vissel Kobe speelt Vermaelen samen met onder anderen Andres Iniesta, David Villa en Lukas Podolski. Toch is zijn team pas twaalfde in de stand, slechts twee punten verwijderd van de degradatiezone. “Het is een moeilijke competitie. De Japanse spelers zijn heel enthousiast, fysiek sterk en snel. Het is niet vergelijkbaar met FC Barcelona, maar het niveau is zeker niet laag. Het is ook belangrijk opnieuw plezier te maken. Het is niet dat dat verdwenen was bij Barcelona, ik trainde er immers met de beste spelers van de wereld. Maar ik geraakte er niet in mijn ritme en vanuit fysiek oogpunt is dat belangrijk. Je speelt enkele weken, en dan weer enkele weken niet. Dat is gevaarlijk.”

Volgens Vermaelen moet het niveau van de Japanse competitie hem toelaten in aanmerking te blijven komen voor de Rode Duivels. “Het niveau is niet van die aard dat ik niet meer aanspraak zou kunnen maken op een plek bij de Rode Duivels. Natuurlijk zijn er de afstand en de jetlag. Momenteel gaat dat. Ik heb al met Barcelona gereisd in Azië”, besloot de verdediger met 74 caps.

Door kvu, lvdw