Belgen hebben laagste gasfactuur in heel Europa

Bron © BELGA

Foto: Photo News

De aardgasprijs in Europa zit op het laagste peil in tien jaar. Belgische gasverbruikers profiteren zelfs nog meer dan in de buurlanden, schrijft De Standaard woensdag.

Jarenlang betaalden de Britten het minst voor hun gasconsumptie. Maar sinds juli zijn de Belgische gasverbruikers een pak goedkoper af. De gasfactuur voor een huishouden met een gemiddeld verbruik ligt in ons land lager dan in al onze buurlanden, blijkt uit de maandelijkse prijsvergelijking van de federale energie­regulator Creg.

Voor België komt de Creg uit op 1.031 euro voor een gezin met een gemiddeld verbruik (combinatie van koken en verwarmen op gas) tegenover 1.167 euro in het Verenigd Koninkrijk. ­Opvallend is dat de ­Nederlandse gasverbruikers met 2.037 euro het duurste af zijn, terwijl onze noorderburen sinds jaar en dag zelf gas produceren.

De huidige lage gasfactuur in ons land is volgens Creg-directeur Laurent Jacquet te danken aan de verplichting voor energie­leveran­ciers om hun variabele gastarieven voor de verbruikers af te stemmen op de prijsschommelingen op de energiebeurzen. Dat lijkt bij onze buurlanden veel minder te gebeuren.

Door jvh
AANGERADEN