Venezolaanse president beveelt reeks militaire oefeningen aan Colombiaanse grens

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft de opdracht gegeven om aan de grens met Colombia militaire manoeuvres uit te voeren. “Wanneer je vrede en soevereiniteit wil, moet je bereid zijn om dat te verdedigen”, verklaarde hij dinsdag in een toespraak aan soldaten in de hoofdstad Caracas.

Met het oog op de spanningen tussen de buurlanden werden alle eenheden aan de grens in staat van paraatheid gebracht. Ook kondigde Maduro een reeks militaire oefeningen aan voor de periode van 10 tot 28 september.

In Colombia kondigden enkele ex-commandanten van de guerrilla-organisatie FARC vorige maand aan dat ze opnieuw de wapens opnemen. De Colombiaanse president Ivan Duque heeft Venezuela ervan beschuldigd dat het een groep van voormalige FARC-commendanten en -strijders beschermt. Maduro verwerpt die beschuldigingen. “Nu willen ze met valse bewijzen komen om Venezuela aan te vallen en een militair conflict met ons land te starten”, aldus Maduro dinsdag.

Eind 2016 zetten de linkse FARC en de Colombiaanse regering met een vredesverdrag een punt achter een burgeroorlog die decennia heeft geduurd. De rebellen legden de wapens neer en keerden terug naar de burgermaatschappij, en de FARC werd omgevormd tot een politieke partij. Het gewapende conflict in Colombia kostte indertijd aan meer dan 260.000 mensen het leven en joeg zo’n 8 miljoen mensen op de vlucht.

Door jvh
AANGERADEN