Kritische reacties uit politieke hoek op banenverlies bij KBC: “Het is nooit genoeg voor de aandeelhouders”

Bron © BELGA

John Crombez en Raoul Hedebouw Foto: Fred Debrock, Photo News

Vanuit linkse politieke hoek komen er kritische reacties op de aankondiging dat bank-verzekeraar KBC op drie jaar tijd 1.400 banen schrapt.

LEES OOK. Waanzinnige winsten… en toch snoeit KBC in personeel (+)

SP.A-voorzitter John Crombez herinnert aan de miljardensteun die de banken jaren geleden kregen ten tijde van de bankencrisis. “Hoe moeilijk is het om te zeggen waar het op staat? De banken die nog bestaan omdat de belastingbetaler 25 miljard ophoestte, danken duizenden mensen af om hun winsten van honderden miljoenen te verzekeren. Zij zijn weer gezond, en de belastingbetalers zien steeds meer af”, schrijft hij op Twitter.

PVDA-Kamerfractieleider Raoul Hedebouw verwijst naar de winsten van KBC. “KBC, dat is 2,5 miljard euro winst in 2018. Blijkbaar is het voor de aandeelhouders nooit genoeg. Dat ze eerder de dividenden verlagen in plaats van 1.400 banen te schrappen”.

1.400 banen weg

KBC maakte woensdag bekend dat er de komende drie jaar 1.400 banen in België verdwijnen. Bovendien worden de contracten van 400 externe contractuelen bij de bank-verzekeraar stopgezet. Het gaat om jobs op het hoofdkantoor, bij ondersteunende functies en in het bankkantorennetwerk.

Opvallend: KBC wil die operatie uitvoeren zonder dat er een collectief ontslag komt. De groep rekent daarvoor op een “natuurlijke uitstroom”, via bijvoorbeeld pensioen of natuurlijk verloop. Die bedroeg de afgelopen jaren naar eigen zeggen zo’n 500 voltijdse jobs per jaar. “Daardoor is er geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig”, aldus KBC. “De uitvoering van deze oefening zal op een respectvolle manier gebeuren, zoals we dat altijd doen”.

Door jvh
VOOR ABONNEES