Beke verbiedt “woekerprijs” voor geneesmiddel tegen zeldzame ziekte CTX

Bron © BELGA

Foto: Shutterstock.

Minister van Economie Wouter Beke (CD&V) beperkt de maximumprijs van het geneesmiddel CDCA tot een kwart van het door producent Leadiant gevraagde bedrag. Het bedrijf wil het geneesmiddel voor de zeldzame ziekte CTX, waaraan momenteel ongeveer vijftien Belgen lijden, op de markt brengen aan de prijs van 14.000 euro voor een maandelijkse behandeling.

CTX (voluit cerebrotendineuze xanthomatose) is een zeldzame en ernstige erfelijke neurodegeneratieve ziekte, waarbij er een uitval van functies van het centraal zenuwstelsel voorkomt en andere vroegtijdige aftakeling, die zonder behandeling tot een voortijdige dood kan leiden. De zeldzame ziekte kan behandeld worden met het geneesmiddel CDCA, dat door het bedrijf Leadiant wordt geproduceerd.

153.000 euro per jaar

Leadiant heeft bij de FOD Economie een aanvraag ingediend om tien tabletten CDCA-L 250 mg, wat ongeveer een maanddosis is, te mogen verkopen aan een prijs van 14.000 euro (exclusief btw, en zonder distributiekosten en eventuele terugbetaling door het RIZIV). Op jaarbasis komt dat neer op 153.300 euro. Volgens minister Beke gaat het om een woekerprijs. Hij wijst erop dat CDCA eerder al door Leadiant op de markt werd gebracht, met Chenofalk als belangrijkste merknaam. De behandeling op jaarbasis met Chenofalk kostte een volwassen CTX-patiënt toen 427 euro. “De prijs die Leadiant nu voorstelt, ligt maar liefst 360 keer hoger”, zegt Beke.

Als minister van Economie is Beke bevoegd voor de maximumprijzen van geneesmiddelen. Hij heeft nu beslist om, op basis van een advies van de Prijzencommissie van de FOD Economie, de maximumprijs van CDCA te beperken tot 3.653,25 euro, in plaats van de gevraagde 14.000 euro.

Beke vraagt de Mededingingsautoriteit ook om het onderzoek naar de dominante marktpositie van Leadiant prioritair te behandelen. Bij de Europese Commissie dringt hij erop aan actie te ondernemen tegen buitensporige prijzen van geneesmiddelen voor zeldzame ziektes. “Ook wie een zeldzame ziekte heeft, moet toegang hebben tot betaalbare medicijnen”, aldus Beke.

Door adm
TOP 10 MEEST GELEZEN