Vier (!) simultane orgaantransplantaties uitgevoerd in UZ Leuven: nieren, darmen, pancreas, lever, longen én hart

Bron © BELGA

Archiefbeeld. Foto: BELGA

Leuven -

In het UZ Leuven heeft een gespecialiseerd team vorige zondag haast simultaan vier complexe orgaantransplantaties uitgevoerd. Voor het eerst gingen in België alle belangrijke transplanteerbare organen van het lichaam op dezelfde dag van donoren naar ontvangers. Dat meldt het UZ Leuven donderdag.

In het operatiekwartier van UZ Leuven vonden op 1 september bijna gelijktijdig vier majeure orgaantransplantaties plaats. De vier patiënten kregen respectievelijk een nier-darm-pancreastransplantatie, een lever-niertransplantatie, een dubbele longtransplantatie en een harttransplantatie. In totaal werden acht organen getransplanteerd en vonden twee prelevaties, het verwijderen van de organen bij een donor, plaats.

Omdat de ingrepen uitgevoerd werden op een zondag trommelde het UZ Leuven heel wat artsen, anesthesisten, chirurgen en verpleegkundigen die niet van wacht waren op om het transplantatieteam te versterken. Bijna twintig uur lang stonden vrijwillig opgedaagde artsen en zorgverleners in het operatiekwartier. De ingrepen zijn allemaal geslaagd en de patiënten stellen het goed.

Levensreddende transplantaties van lever, darm, nieren, hart en longen zijn routine geworden in het transplantatiecentrum van het Leuvense universitaire ziekenhuis. Met meer dan 350 orgaantransplantaties per jaar is het UZ Leuven een van de weinige ziekenhuizen die zulke grote aantallen transplanteren voor alle orgaantypes, zowel in Europa als wereldwijd.

Door adm
AANGERADEN
Meest recent