Reacties op vertrek van Proximus-CEO Leroy: “Hoe moeten we nu verder?”

Foto: REUTERS

De timing van het vertrek van Proximus-CEO Dominque Leroy is opvallend gezien er momenteel onderhandelingen lopen over een grote herstructurering binnen het bedrijf. “Ze blijft tot 1 december”, zegt Stefaan De Clerq, voorzitter van de raad van bestuur bij Proximus. “Het is mijn vraag geweest dat ze dossiers zo maximaal mogelijk zou afronden. Het kan nog.” De bonden voelen zich koud gepakt. “Ze verrast ons, hoe moet het nu verder?”, klinkt het.

Het is geen geheim dat Leroy en toenmalig minister van Telecom De Croo geen al te goede band hadden. “We hadden soms tegengestelde belangen, maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd”, aldus vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). Tot eind vorig jaar was hij ook minister van Telecom.

“Tegengestelde belangen”

“Als CEO en Telecomminister liepen onze belangen niet altijd gelijk”, zegt De Croo. “Zij kwam op voor haar bedrijf, terwijl ik als telecomminister uitdrukkelijk de kaart van de consument trok. Maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd”.

De minister vindt ook dat Leroy de voorbije jaren bij Proximus een frisse wind heeft laten waaien én dat ze als vrouwelijke CEO is uitgegroeid tot een belangrijk rolmodel.

Nieuwe commerciële dynamiek

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) prijst Dominique Leroy voor de “nieuwe commerciële dynamiek” waar ze bij Proximus voor heeft gezorgd en omdat ze het bedrijf op weg naar een digitale toekomst heeft gezet. Dat zegt De Backer in een reactie op het aangekondigd vertrek van Leroy van Proximus naar KPN.

“Het is nu aan de Raad van Bestuur om in alle onafhankelijkheid de juiste persoon te zoeken om Proximus verder voor te bereiden op de toekomst”, aldus nog de minister, die Leroy bedankt voor haar werk de voorbije jaren.

De raad van bestuur van Proximus had liever gehad dat Dominique Leroy langer CEO was gebleven. Dat zegt voorzitter Stefaan De Clerck. Hij rekent erop dat Leroy de onderhandelingen over de in januari aangekondigde herstructurering nog kan afronden.

LEES MEER. Topvrouw Dominique Leroy stapt op bij Proximus

Bonden reageren teleurgesteld

Het vertrek van CEO Dominique Leroy bij Proximus stuit bij de vakbonden op onbegrip. De topvrouw lanceerde in januari van dit jaar een transformatieplan, waarover sinds juni moeizame onderhandelingen lopen. “Zij verrast ons. Hoe moeten we nu verder?”, vraagt ACV-vakbondsman Ben Coremans zich af. “Wij blijven bezorgd over onze toekomst. Zij heeft het plan op tafel gelegd, maar nu is ze zelf weg”, zegt zijn ACOD-collega Bart Neyens.

“We zitten met meer vragen dan antwoorden. Is het nu het moment om zo’n beslissing te nemen? Zij heeft een plan gelanceerd, dat ze voorstelde als toekomstgericht, en nu vertrekt ze zelf. Dat vinden we raar”, zegt Coremans. “Ze gaat zich niet vol kunnen gooien op het overleg. Ze heeft al aangekondigd dat ze vertrekt, dan ben je in je hoofd al met andere dingen bezig.”

Ook ACOD-vakbondsman Bart Neyens verwacht dat de onderhandelingen nu “op een laag pitje” zullen komen te staan. “Het zou raar zijn mocht ze haar transformatieplan nu nog snel willen afronden, terwijl ze niet weet wat de bedoelingen van haar opvolger zullen zijn”. Voor Neyens is het vertek van Leroy overigens geen complete verrassing. “Haar mandaat loopt af en het was duidelijk dat ze aanbiedingen had.”

Zowel Neyens als Coremans stelt zich ook vragen bij het feit dat Leroy de overstap maakt naar het Nederlandse telecombedrijf KPN. “Je zou verwachten dat dat onder een concurrentiebeding zou vallen”, zeggen ze beiden. “Ik hoop dat de raad van bestuur haar verantwoordelijkheid op dat vlak neemt”, zegt Neyens voorts. Hij wijst er ook op dat al meer dan tien jaar fusiegeruchten over KPN en Proximus de ronde doen. “Zij gaat daar nu aan de slag met heel veel voorkennis van Proximus en wij zien een fusie absoluut niet zitten.”

Door adm
AANGERADEN
Meest recent