Minister Beke wil regels incassobureaus aanscherpen na “explosieve” klachtengroei: “Ze doen je een aanbod en dreigen je af”

Foto: BART DEWAELE

Incassobureaus hebben nog nooit zoveel dossiers opgestart als in de eerste zes maanden van dit jaar, maar er zijn tegelijkertijd ook nog nooit zoveel klachten binnengekomen bij de FOD Economie. Minister van Consumentenzaken Wouter Beke (CD&V) wil de regels aanscherpen.

LEES OOK. Incassobureaus doen gouden zaken: nog nooit zoveel onbetaalde facturen te innen

Liefst 1.869 klachten liepen er dit jaar al binnen over incassobureaus bij het meldpunt van de FOD Economie. “Het aantal klachten over erkende bureaus blijft ongeveer gelijk, het zijn vooral de klachten over malafide incassobedrijven die explosief toenemen”, zegt Beke.

Zo’n malafide bedrijf werkt altijd op dezelfde manier, zegt Beke. “Ze bellen je eerst op met een aanbod om bijvoorbeeld een vakantiehuisje te huren of een goedkope reis te boeken. Later bellen ze dan terug dat er nog een rekening openstaat en dreigen ze je af.”

Over dat type oplichters kwamen 1.373 klachten binnen. Over reguliere incassobedrijven, die officieel bij de FOD aangemeld zijn, ging het om 496 klachten. Voor hen wil Beke strengere regels. “Er zou verplicht meer info op hun brieven moeten staan, zodat mensen met schulden beter kunnen zien wat hun mogelijkheden van verweer zijn of hoe ze kunnen terugbetalen. Ook het principe van no cure, no pay zou verboden moeten worden. Vandaag werken die bureaus vaak zo, dat ze pas betaald worden als ze schulden kunnen invorderen. Dat zet hen aan om mensen met schulden onder druk te zetten.”

Die strengere regels waren al in opmaak vorig jaar onder Bekes voorganger Kris Peeters, maar raakten door de val van de regering niet rond.

Door tlb
TOP 10 MEEST GELEZEN