Meyrem Almaci stelt zich kandidaat voor nieuwe termijn als voorzitter van Groen

Meyrem Almaci wil voorzitter van Groen blijven, maar ook Björn Rzoska stelde zich al kandidaat. Foto: Photo News

Meyrem Almaci is kandidaat om zichzelf op te volgen als voorzitter van Groen. Dat heeft ze vrijdagochtend bekendgemaakt op een persconferentie in haar geboortestad Sint-Niklaas.

Onder een lichtbord met de boodschap ‘Normal is boring’ kondigde Almaci vrijdag aan dat ze kandidaat is om zichzelf op te volgen. “Uit goesting”, dixit de Groen-voorzitter. “Ik heb het de voorbije vijf jaar erg graag gedaan.”

Almaci (43) heeft Dany Neudt, de kabinetschef van Gents schepen Bram Van Braeckevelt gekozen als ‘running mate’, die ondervoorzitter van de partij zou worden indien Almaci het haalt. Almaci en Neudt kiezen voor “lef en hoop” als slogan en willen Groen uitbouwen als een “grassrootsbeweging”.

Almaci nam in 2014 de fakkel over van Wouter Van Besien. Ze haalde het toen bij de voorzittersverkiezingen van Elke Van den Brandt met 60 procent van de stemmen. Vijf jaar geleden vormde Almaci een duo met Jeremie Vaneeckhout, maar de West-Vlaming raakte verkozen in het Vlaams Parlement en neemt binnenkort afscheid als ondervoorzitter van de partij.

‘Lef & Hoop’

Almaci en Neudt voeren campagne met de slogan ‘Lef & Hoop’. “We willen hoop en perspectief bieden aan mensen die het moeilijk hebben. En we moeten de lef hebben om onze ideeën in beleid om te zetten”. Lef ook om glashelder te zijn over de salariswagens, een dossier waarover Groen zichzelf in de campagne wat heeft klemgereden? “Ja, dat systeem is uit de hand gelopen. We moeten dat sociaal onrechtvaardige systeem durven afschaffen”, aldus Almaci. En niet iedereen zal volledig gecompenseerd worden. “Een dure SUV als statussymbool hoeft niet 1 op 1 worden omgezet. Maar in ruil willen we zorgen dat mensen meer nettoloon overhouden en investeren in alternatieven voor de auto en betere infrastructuur”, aldus Almaci.

Groen kiest een nieuwe voorzitter tijdens een nationaal toekomstcongres op 18 en 19 oktober. Deadline voor kandidaturen is zaterdag 12 uur. Of er nog kandidaten in de race stappen, is onduidelijk, en wie het gaat halen is voorlopig koffiedik kijken.

Kritiek van Rzoska “klopt gewoon niet”

Almaci moet het al zeker opnemen tegen Vlaams fractieleider Björn Rzoska, die zich eerder al kandidaat stelde voor het voorzitterschap. Hij koos de Mechelse Rina Rabau als ‘running mate’. Het duo Rzoska-Rabau pleit voor een “andere aanpak” die van Groen niet langer een partij voor de “happy few” moet maken. Rzoska wil daarbij ook een andere stijl gebruiken, met “minder het vermanende vingertje en betweterige toon”.

“Groen afschilderen als een onvoldoende sociale partij van de happy few is gelukt. Maar die framing klopt gewoon niet”, reageert Almaci. “Sociaal zijn zit in ons DNA. Het ecologische en het sociale zijn twee handen op één buik.” Ook de kritiek op de belerende toon wijst Almaci van de hand. “We zijn een partij die gaat voor het goede leven, nu en in de toekomst. We gaan daarbij niet culpabiliseren, we gaan niemand met de vinger wijzen. We stellen het systeem in vraag, niet de mensen”, klinkt het.

Rzoska: “Het sterkste Groen is nodig”

Rzoska kijkt uit naar het debat met Almaci, laat hij weten op Twitter. “De toekomst is nu, met grote politiek-maatschappelijke uitdagingen. Het sterkste Groen is nodig”, zegt hij. “Nog 1,5 maand om samen met Rina Rabou elke minuut gebruiken om te luisteren naar de leden en hen te overtuigen van een andere aanpak.”

De verkiezingen in mei verliepen niet helemaal zoals verhoopt voor Groen. De partij deed het weliswaar beter dan in 2014, maar de winst was kleiner dan verwacht. Hier en daar klonk dan ook kritiek op het parcours van kopstukken als Almaci en Kamer-fractieleider Kristof Calvo, die tijdens de campagne alomtegenwoordig waren.

LEES OOK. Van Besien kraakt groene campagne: “We kwamen in de problemen toen we te weinig concreet waren of begonnen te zwalpen” (+)

bekijk ook

Meyrem Almaci over startnota De Wever: “Ze spant een val van angst en haat. Wie zijn volk graag ziet, verdeelt het niet”

De Croo tikt Almaci op de vingers tijdens eedaflegging: “Houd u aan de regels aub”

Door agy, jvh
AANGERADEN
Meest recent