VREG wil stroompieken duurder maken: “Vlaming moet zijn elektriciteitsgebruik leren spreiden”

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Themabeeld Foto: rr

De Vlaamse energieregulator VREG wil in 2022 een ‘capaciteitstarief’ invoeren. Volgens dat voorstel worden pieken in het elektriciteitsgebruik duurder. Daarnaast zouden eigenaars van zonnepanelen ook een zogeheten ‘injectietarief’ moeten betalen.

Vandaag wordt de stroomfactuur enkel bepaald door de grootte van het verbruik. Daar wil de VREG vanaf 2022 verandering in brengen: zo zouden de netkosten (goed voor 19 procent van de gemiddelde gezinsfactuur) vanaf 1 januari 2022 minstens deels worden aangerekend op basis van de beschikbare capaciteit.

Het nieuwe ‘capaciteitstarief’ dat de regulator wil lanceren, moet namelijk verspreide elektriciteitsafname promoten, om het bestaande netwerk zo efficiënt mogelijk te gebruiken. De VREG hoopt bijvoorbeeld dat gebruikers van elektrische wagens hun voertuig ’s nachts zullen opladen, wanneer de beschikbare capaciteit groter en dus goedkoper is. “We moeten efficiënt gedrag promoten”, klinkt het.

LEES OOK. Goed om te weten als je wil besparen op je stroomfactuur: deze apparaten verbruiken het meest in jouw huis (+)

Duurder

Pieken in het elektriciteitsgebruik zullen dan weer duurder worden betaald. Met andere woorden: wie ‘s avonds om 18 uur thuiskomt en zijn microgolfoven aansteekt, tegelijk de batterijen van zijn elektrische wagen oplaadt en begint te stofzuigen, zal meer betalen dan wie ‘s morgens stofzuigt, ‘s avonds kookt en ‘s nachts zijn batterijen oplaadt.

“Wanneer je verbruikt, wordt belangrijk. We willen mensen prikkelen om hun piek van het net beter te beheren. Hoe hoger de piek, hoe hoger de factuur”, aldus VREG-directeur Van Evervooren. “De invoering van de digitale of slimme meter moet consumenten ook toelaten om hun verbruik te analyseren en dus beter te spreiden.”

Uitbreiding vermijden

“Die kabels liggen er”, volgens Van Evervooren, die wil vermijden dat het netwerk in de toekomst te veel moet worden uitgebreid. “De energietransitie zorgt voor meer elektrische wagens, meer zonnepanelen en meer warmtepompen. We willen vermijden meer kabels in de grond te moeten leggen. Dat zijn namelijk zware investeringen die het elektriciteitsgebruik onbetaalbaar dreigen te maken. We moeten efficiënt gedrag promoten als we de energietransitie mogelijk willen maken, maar vooral om ze betaalbaar te houden”.

Zonnepanelen

In het voorstel is ook een injectietarief opgenomen voor elektriciteitsproducenten zoals eigenaars van zonnepanelen. Zij zullen dus mogelijk moeten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet als ze hun geproduceerde stroom op het net zetten.

De regulator lanceert nu een openbare raadpleging over het voorstel, de nieuwe tariefstructuur zou dan ingaan op 1 januari 2022. Voor concrete cijfers over de impact is volgens de VREG het nog te vroeg.

Door jvh
AANGERADEN