Oppositie zal Johnsons voorstel voor vervroegde verkiezingen niet steunen

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Britse oppositiepartijen zullen de vraag van de Britse premier Boris Johnson niet steunen om net voor de Europese top van midden oktober verkiezingen te organiseren. Ze vrezen dat het er Johnson enkel om te doen is om een harde brexit door te duwen, iets wat de oppositie niet wil.

Het Verenigd Koninkrijk zou eind oktober de Europese Unie verlaten, maar de Britten kunnen zich niet vinden in het echtscheidingsakkoord dat voormalig premier Theresa May met de EU had onderhandeld. Daardoor dreigt er een “no deal brexit”, een uitstap uit de unie zonder akkoord.

Het Britse Lagerhuis keurde eerder deze week een wet goed die Johnson dwingt om nieuw uitstel te vragen indien er tegen eind oktober geen nieuwe deal komt. Het Hogerhuis zal die wet later vrijdag goedkeuren.

Premier Johnson wil verkiezingen houden op 15 oktober, twee dagen voor de Europese top. Hij probeerde deze week al om daarvoor de nodige steun te vinden in het parlement, maar kreeg die niet. Maandag doet Johnson een nieuwe poging, maar zonder de stemmen van (een deel van) de oppositie komt hij nooit aan de vereiste tweederdemeerderheid.

Labour en de andere oppositiepartijen Liberal Democrats, de Scottish National Party (SNP) en de Welsche partij Plaid Cymru hebben nu afgesproken om de motie die Johnson gaat indienen niet te steunen. Ze willen de verkiezingen niet uit de weg gaan, maar willen eerst zeker zijn dat een harde brexit eind oktober uitgesloten is.

“Het is niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ er vervroegde verkiezingen zullen komen. Maar we mogen niet toelaten dat Johnson de timing dicteert en daar gebruik van maakt om parlementaire controle te ontlopen en er een harde brexit door te duwen”, zei SNP-leider Nicola Sturgeon op Twitter.

bekijk ook

Brits parlement keurt wet goed die ‘no-deal’ blokkeert

Broer van Boris Johnson stopt met politiek, tot jolijt van Britse kranten

Ongezien: Brits parlementslid staat op, loopt over en zo is premier Boris Johnson zijn meerderheid kwijt

Door adm
AANGERADEN
Meest recent