Theaterfestival van start, nogal wat voorstellingen nu al uitverkocht

Gent - Luanda Casella, de Gentse actrice met Braziliaanse roots, die in 2018 met haar voorstelling Short of Lying de Sabam Jong Theaterschrijfprijs won, trapte donderdagavond in de Theaterzaal van Vooruit het Theaterfestival af. Elf dagen lang, tot en met 15 september, brengen niet minder dan 16 gezelschappen, die door een jury van theaterrecensenten werden geselecteerd, een herneming van hun voorbije productie. Ook Luanda Casella, die tijdens de openingszitting ondermeer pleitte voor aandacht voor de verbeelding, ook in de opvoeding, speelt haar gelauwerde voorstelling. Het was 15 jaar geleden dat het Theaterfestival nog eens in Gent plaatsvond.

Sarah Moeremans, die de zogenaamde State of the Union mocht uitspreken, nam in haar toespraak onomwonden duidelijke standpunten in, onder meer over het zogenaamde 'repertoiretheater', waarbij stukken van klassieke auteurs vaak te gemakkelijk een update krijgen.

De toespraak van Luanda Casella kan u hier integraal lezen. Die van Sarah Moeremans is hier terug te vinden.

Het Theaterfestival loopt nog tot en met 15 september, in Vooruit, en een aantal andere zalen. Info en tickets: klik hier.

 

Door Rudy Tollenaere