Drie Belgische wielerprofs met pensioen op één dag: “Ik wil niet blijven aanmodderen”

© GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Eenendertig Belgische profs zitten nog zonder contract voor 2020, maar na gisteren zijn er dat maar 28 meer. Zowel Maxime Monfort, Bart De Clercq en Kenny Dehaes houden de eer aan zichzelf en hangen na dit seizoen de fiets aan de wilgen.

bvc

De wielercarrière van Maxime Monfort zit er bijna op. De 36-jarige Waal van Lotto-Soudal stopt na de Famenne Ardenne Classic op 6 oktober. Monfort wou graag nog één jaar extra koersen, maar stopt toch. Mogelijk wordt hij ploegleider bij Lotto-Soudal, waar Bart Leysen (Corendon-Circus) en Kevin De Weert zullen vertrekken. Monfort was de voorbije jaren al vaak slaapkamergenoot van jonge renners als Bjorg Lambrecht en Tiesj Benoot. Monfort won vijf profkoersen, waaronder de Ronde van Luxemburg, maar zijn strafste prestatie was de zesde plaats in de Vuelta 2011. Afgelopen Tour reed hij zijn twintigste grote ronde.

LEES OOK. Hij reed nog tegen Lance Armstrong en deed ooit beter dan Nibali, nu gaat hij op pensioen: the best of Maxime Monfort

© Geert De Rycke

Ook Bart De Clercq is bezig aan zijn laatste weken als profrenner. De 33-jarige klimmer uit Herzele rijdt sinds anderhalf jaar met een kunstheup na een zware val in januari 2018, maar merkt dat hij niet draait hoe het zou moeten. “Mijn lichaam is niet helemaal hersteld. Ik zit maar op tachtig procent van mijn kunnen. Tenzij het de komende weken nog plots verbetert, stop ik met koersen. Ik wil niet blijven aanmodderen”, aldus de renner van Wanty-Groupe Gobert met een diploma Lichamelijke opvoeding. Zijn mooiste zege was de zevende etappe in de Giro 2011, een bergrit naar Montevergine de Mercogliano in de kleuren van Lotto-Soudal.

Met Kenny Dehaes gooit er nog een renner met een verleden bij Lotto-Soudal de handdoek. De sprinter uit Sint-Genesius-Rode won voor de Nationale Loterij onder andere Nokere Koerse, Halle-Ingooigem en Handzame Classic. Hij begon zijn carrière bij Topsport Vlaanderen onder de vleugels van zijn latere schoonvader Walter Planckaert. Door zeges in de Schaal Sels en in de Vierdaagse van Duinkerke waar hij topsprinters Robbie McEwen en Thor Hushovd het nakijken gaf, versierde hij een transfer naar het grote geld van Katusha. Daar aardde hij nooit helemaal en dat deed hij de voorbije jaren ook niet bij Wanty-Gobert en Wallonie-Bruxelles.

Op zijn 34ste geeft hij de ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften er de brui aan. “Ik presteerde de voorbije jaren niet meer zoals het moet. Een reden vond ik nooit. Dat maakte het zowel mentaal als fysiek lastig”, aldus Dehaes, die in 2018 nog de GP Denain won en zo Mathieu van der Poel vooraf gaat op de erelijst.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten