Abonnee worden? Kies je leesformule

08/09/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De voorzittersstrijd bij Groen wordt er een tussen Björn Rzoska en Meyrem Almaci.  ID/ Eric de Mildt

Geen andere kandidaten om Groen-voorzitter te worden

Op zaterdag 19 oktober moet op een congres van Groen duidelijk worden wie aan het hoofd komt van de partij. Dat wordt ofwel huidig voorzitter Meyrem Almaci, met Dany Neudt als ondervoorzitter, of Björn Rzoska en Rina Rabau. De deadline was zaterdagmiddag en er zijn geen nieuwe kandidaturen binnengekomen. De komende weken gaan beide duo’s hun project uitwerken en voorstellen.

Vrijdag maakte voorzitter Meyrem Almaci bekend dat ze een gooi doet naar een tweede mandaat. Ze kiest daarbij voor Dany Neudt, kabinetschef van Gents schepen Bram Van Braeckevelt, als running mate. Almaci en Neudt kiezen voor “lef en hoop” als slogan en willen Groen uitbouwen als een “grassrootsbeweging”.

Eerder stelde Vlaams fractieleider Björn Rzoska zich al kandidaat, samen met zijn Mechelse running mate Rina Rabau. Het duo pleit voor een “andere aanpak” die van Groen niet langer een partij voor de “happy few” moet maken.

Naast de verkiezingen van een nieuw voorzittersduo worden op het Toekomstcongres vrijdagavond 18 en zaterdag 19 oktober ook de statuten herzien, het nieuwe partijbestuur en arbitragecollege gekozen. (mvdr, blg)

Hoofdpunten