Marie Kips : "Met Quiet Company wil ik beginnende kunstenaars een forum geven zonder een galerij te zijn"

Gent - In Bar Brutaal, in de Tortelduifstraat 79 in de Brugse Poort, hangt nog tot eind oktober werk van zeven kunstenaars die elk op hun manier bezig zijn met fotografie, illustratie en grafische vormgeving. Hun werk hangt daar dank zij Marie Kips, die nog niet zo lang geleden de uitdaging en missie aanging om kunst tot in interieurs en bij liefhebbers van schoonheid te brengen. "Ik wil geen galerie beginnen, maar naast een onlineplatform zoek ik voor de kunstenaars mooie plekken waar ze hun werk aan het publiek kunnen tonen" ,aldus Marie Kips.

Marie Kips (34) studeerde twee jaar kunstgeschiedenis en vervolgde met sociaal-culturele antropologie. En om daarna aan de slag te gaan bij concertorganisator Democrazy.  "Maar de interesse voor kunst in het algemeen, en fotografie, illustraties en grafische vormgeving bleef er altijd" aldus Marie Kips, die vaststelde dat nogal wat mensen, vaak bovenop hun job, ook nog op een heel verdienstelijke manier met bepaalde kunstvormen bezig zijn. "Het ontbreekt die mensen vaak aan tijd en goesting om een tentoonstelling te organiseren, een netwerk uit te bouwen, waardoor hun werk niet tot bij het publiek geraakt", aldus Marie Kips, die oordeelde dat zij voor dat soort kunstenaars een geschikt tussenpersoon  kon zijn.

Marie Kips: "En dus begon ik in mijn eentje aan Quiet Company. Met dat bedrijfje toon en verkoop online en offline ik werk van getalenteerde kunstenaars: fotografen, illustrators, grafische vormgevers.  Origineel, eerlijk en mooi, zijn mijn ordewoorden. Ik geef hun werk een plaats op mijn website, maar ik zoek ook plekken waar hun werk kan getoond worden. Daarbij denk ik niet meteen aan galerijen en musea, maar naar plekken waar publiek niet speciaal voor de kunst komt , er toch mee in contact komt. Bij grote voorkeur zijn dat ook stijlvol ingerichte plekken met een ietwat 'huishoudelijk' karakter, waardoor het publiek zich een beeld kan vormen hoe het werk in een ruimte waar echt geleefd wordt past."

Voor haar eerste tentoonstelling kon Marie Kips samenwerken met Cathy Poppe en Gert Hellebaut van Bar Brutaal in de Tortelduifstraat. Bar Brutaal is tegelijk een open office en een buurthuis en maakt deel uit van hun meubelbedrijf Armand&Francine dat in het pand is gevestigd.

Daar is dus tot eind oktober werk te zien van de 7 kunstenaars waar Marie Kips voorlopig mee samenwerkt: 
Bert Bossaert (fotograaf en collega bij Democrazy, uit Gent), Catherine Lemblé (Brussel), Elise Vandeplancke (illustratrice, Kortrijk), Hanne Lamon (fotografe, Gent) Jeroen De Wandel (fotograaf, Gent), Loes Deckers (illustratrice, Limburgse in Gent) en Maarten Deckers (Wijgmaal).

"Voorlopig beperk ik mijn actieterrein tot fotografen, illustratoren en grafische vormgevers" aldus Marie Kips. "Ik ben volop op zoek naar interessante plekken om dat werk te tonen. Ik denk daarbij aan samenwerkingen met concept stores, hotels, restaurants, wachtruimtes, kortom, stijlvolle ruimtes die de extra dimensie van mooi werk aan de muur kunnen gebruiken als sfeermaker of gespreksonderwerp.. "

Wie interesse heeft kan mailen naar marie@quietcompany.be. Meer info op de site van Quiet Company.

Meer info over Bar Brutaal? Klik hier en hier Bar Brutaal is elke vrijdag open van 15 tot 24 uur en op maandag kan men er tussen de kunstwerken coworken van 9 tot 18 uur.

 

Door Rudy Tollenaere, foto Steven Hendrix
AANGERADEN