Opvolger Dominique Leroy mag best meer verdienen van Proximus-voorzitter Stefaan De Clerck

Stefan De Clerck, voorzitter bij Proximus, pleit voor een hoger loon voor de opvolger van Dominique Leroy. Foto: BELGA

De nieuwe CEO van Proximus zou straks best meer mogen verdienen dan de huidige topvrouw Dominique Leroy. Dat zegt Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus. Hij vindt dat het loonplafond van 650.000 euro een handicap om op zoek te gaan naar een nieuwe CEO.

Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, pleit ervoor om het loonplafond voor de CEO aan te passen. Dat verklaarde hij zondag in De Zevende Dag op Eén naar aanleiding van het vertrek van Dominique Leroy, de topvrouw van het telecombedrijf.

Volgens De Clerck start de zoektocht van Proximus naar een nieuwe CEO met een handicap door het loonplafond van 650.000 euro. De raad van bestuur heeft meer verantwoordelijkheid gekregen en kan de verloning optrekken, “maar daar moet de hoofdaandeelhouder mee instemmen”, gaf de oud-CD&V-minister aan. En die hoofdaandeelhouder is de staat. Het plafond moet volgens hem beschouwd worden als een referentie, maar bij onderhandelingen kunnen bepaalde elementen aangepast worden. De CEO dient volgens hem niet als alle anderen behandeld te worden.

Handel met voorkennis

In De Zevende Dag zei Stefaan De Clerck ook dat hij wil dat Dominique Leroy haar mandaat zover mogelijk uitdoet. Eerder hadden de vakbonden gevraagd dat Leroy onmiddellijk zou vertrekken omdat ze naar een concurrent overstapt en gevoelige informatie zou kunnen meenemen. De Clerck pleit ervoor dat Leroy eerst het sociaal plan zou afwerken. “De raad van bestuur is ervan overtuigd dat de digitale shift moet worden voortgezet”, vindt hij. Als voorzitter van het paritair comité, zal hij maandag kennisnemen van de vraag van de vakbonden.

Voor Proximus is er overigens niets aan de hand met de verkoop van aandelen voor 285.000 euro door Dominique Leroy op 1 augustus, maar Stefaan De Clerck wacht op het resultaat van het onderzoek van beurswaakhond FSMA. Die moet nagaan of de verkoop begin augustus met voorkennis gebeurde. Volgens hem was de raad van bestuur eind augustus op de hoogte van het nakend vertrek van de CEO. De Clerck erkende dat hij altijd al geweten had dat Leroy naar het buitenland zou trekken. “We hebben er alles gedaan om haar hier te houden, maar nu liep haar mandaat af”.

Door mvdr, blg
AANGERADEN