Little Mix-zangeres probeerde uit het leven te stappen: “Ik wilde niet elke dag triest opstaan, ik kon de pijn niet meer aan”

Hoge bomen vangen veel wind. Jesy Nelson kan erover meespreken. De 28-jarige Britse kreeg als zangeres bij de populaire meisjesgroep Little Mix zoveel kritiek dat ze in 2013 uit het leven probeerde te stappen. Dat heeft ze opgebiecht in een documentaire op BBC, in de hoop mensen bewust te maken van waar negatieve opmerkingen op sociale media toe kunnen leiden.

Ze weet het nog goed, dat eerste bericht dat ze zag nadat ze in 2011 samen met de drie andere meisjes van Little Mix de talentenjacht The X Factor won. Jij bent het lelijkste dat ik ooit gezien heb. Je verdient het niet om in die groep te zitten, je verdient het om te sterven. Van euforie na de zege was geen sprake bij de toen 19-jarige Jesy Nelson. “Ik had in de zevende hemel moeten zijn omdat we gewonnen hadden, maar het voelde als de ergste dag van mijn leven.”

Terwijl ze met Little Mix uitgroeide tot de populairste Britse meidengroep sinds de Spice GIrls, ging het met Nelson van kwaad naar erger. Ze las alle berichten die over haar verschenen op sociale media en werd er ziek van. Nog geen twee jaar na de overwinning was ze depressief, had ze een eetstoornis en een zelfmoordpoging ondernomen. Dat blijkt uit de BBC-documentaire Jesy Nelson: The odd one out.

Leven gered

Little Mix-zangeres probeerde uit het leven te stappen: “Ik wilde niet elke dag triest opstaan, ik kon de pijn niet meer aan”
Foto: AFP

Vooral die poging om uit het leven te stappen springt daarbij in het oog. De zangeres heeft er nooit eerder over verteld. “Het gebeurde in november 2013”, zegt ze in de documentaire. “Ik herinner me hoe ik dacht dat ik er een einde aan moest maken omdat het allemaal te veel was”, zegt ze. “Ik wilde niet meer leven omdat ik dacht dat ik elke ochtend triest zou opstaan. Ik kon de pijn niet meer aan, zowel fysiek als mentaal. Ik ging naar de keuken en nam daar zoveel pillen als ik maar kon. Daarna lag ik een eeuwigheid in bed te wachten tot het zou gebeuren.”

Little Mix-zangeres probeerde uit het leven te stappen: “Ik wilde niet elke dag triest opstaan, ik kon de pijn niet meer aan”
Foto: Photo News

Gelukkig kwam haar toenmalige vriend net op tijd thuis en kon hij hulp bellen. “Ze bekende wat ze gedaan had”, zegt een bron in de entourage van de zangeres aan The sun. “Een ziekenwagen kwam en kon haar gelukkig nog helpen. Ze hebben haar leven gered. Ze heeft het alleen aan de andere meisjes van Little Mix, een lid van haar management en haar naaste familieleden verteld.”

Love Island

Vandaag gaat het veel beter met Nelson. Ze vormt een koppel met Chris Hughes, die bekend werd dankzij het tv-programma Love Island, en heeft geen Twitter-account meer. “Als ik wist wat er zou volgen op die overwinning in The X Factor, zou ik niet meegedaan hebben”, zegt ze in The guardian. “Ik denk niet dat er iets is dat het waard is om ongelukkig door te worden. Het is een deel van mijn leven dat ik nooit zal terugkrijgen.”

Ze getuigt over die zwarte periode omdat ze mensen wil duidelijk maken hoeveel pijn het kan doen als er slecht over je gesproken wordt op sociale media, zegt Nelson. “Pas nadat de andere meisjes mij in 2014 verplicht hadden om Twitter te verwijderen, begon ik me langzaam beter te voelen. Het was een lang en hard proces. Vandaag ben ik een stuk gelukkiger. Ik besef dat mensen altijd een mening zullen hebben, maar alleen de mijne telt.”

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be.

Door gjs
TOP 10 MEEST GELEZEN