Eigen Kweek-acteur verrassend nieuw jurylid in ‘Dancing with the stars’

Foto: © VRT

Stoere jongens dansen niet, vond men. Maar acteur Sam Louwyck (53) zette door. Met dank aan zanger Peter Gabriel. Sindsdien is het zijn grote passie, en die mag hij nu delen als jurylid in het nieuwe seizoen van Dancing with the stars op Vier. “Iemand die zich verstopt als danser, dat kan me oprecht pijn doen.”

“Een janet. Zo noemden verschillende mensen me toen ik pas begon met dansen. Ik was zestien en een forse bonk die tot dan toe altijd op hoog niveau aan roeisport had gedaan. Maar ik wou een nieuwe uitdaging. Waarom niet dansen?, zei m’n zus zaliger. Je doet dat altijd in de badkamer. Dat deed ik.”

Eigen Kweek-acteur verrassend nieuw jurylid in ‘Dancing with the stars’
Foto: vier

Dansen zit intussen ingebakken in het DNA van acteur Sam Louwyck (Eigen kweek). “Maar ik was destijds bijna gestopt door alle vooroordelen. Tot ik op het toenmalige Torhout/Wercher-festival Peter Gabriel zag optreden. Hij was ook de choreograaf van Genesis en maakte een straffe, sierlijke indruk op het podium. Jaren later heb ik hem dat zelf kunnen vertellen. Hoe ik het gezeur beu was, maar hij me de kracht had gegeven om door te gaan. Hij vond het fantastisch.”

Sommige mensen in de omgeving van Louwyck hebben na verloop van tijd hun mening bijgesteld. Anderen zijn sceptisch gebleven. “Het heeft me vooral een goed inzicht gegeven in die personen: wie evolueert, wie blijft ter plaatse trappelen.”

Innige dans met 82-jarige

Louwyck weet dus waarover hij het heeft, als hij straks zetelt in de jury van Dancing with the stars en onder anderen Viktor Verhulst, Kelly Pfaff en Ann Pira voor zich krijgt. En hij weet waarop hij zal letten: “Harmonie. Het gaat over wat je doet met jezelf in je lichaam. Voorts ben ik vooral benieuwd naar de evolutie die de kandidaten doormaken. Wat me wel oprecht pijn kan doen, is iemand die zich verstopt als danser. Daar is geen enkele reden toe. Je moet alle externe factoren die je in je schulp duwen naast je neerleggen.”

De makers van Dancing with the stars kwamen vorig jaar al aan de mouw trekken van Louwyck, voor een juryplaatsje in het eerste seizoen. “Ik heb in extremis moeten afzeggen, omdat er filmopnames tussen kwamen gefietst. Maar als ik heel eerlijk ben: ik was er toen ook niet klaar voor om op de juiste manier mijn passie te delen”, zegt hij.

Louwyck noemt zichzelf voorzichtig “een purist”. “Een tango dans ik liefst in Buenos Aires. In Düsseldorf of Brussel kan dat ook, maar daar mis ik de juiste vibe. Dat is trouwens een van mijn favoriete dansen. Ik hou van die spanning daarrond, een spanning die toch niet beklemmend is.”

Sommigen beschouwen dansen ook als “seksueel geladen”, maar dat ziet hij anders. “Enkele jaren geleden danste ik een pas de deux met een gerenommeerde Portugese balletdanseres. Ze was 82. Het was intens en heel emotioneel. Bijzonder teder ook, en zalvend. Maar seksueel? Neen, zo zou ik het niet noemen.”

Wie de drie andere juryleden zijn, wordt vanavond bekendgemaakt in ‘Gert late night’ op Vier. ‘Dancing with the stars’ start op 22/9.

Door Benjamin Praet