Theaterprijzen voor Studio Orka, Evgenia Brendes en Michael Vergauwen

Gent - In de balzaal van de Vooruit reikten Sien Eggers, Peter Van Den Begin en Filip Peeters zondagavond de Theaterprijzen uit. Die gingen naar actrice Evgenia Brendes en acteur Michael Vergauwen. Studio Orka kreeg voor het stuk Craquelé, dat momenteel nog (uitverkocht) op het Theaterfestival loopt, de prijs als best gewaardeerde samenspel.

"Het is de tweede keer dat we de theaterprijzen uitreiken" aldus Filip Peeters, voorzitter van de Acteursgilde. De acteursgilde is de belangenvereniging voor professionele acteurs en actrices. "Vorig jaar reikten we die prijzen uit tijdens een klein momentje op Film Fest Gent en ging er zelfs niet echt een jurering aan vooraf", voegt bestuurslid Michael Pas er aan toe. "Maar dit jaar hebben we er voor het eerst echt een evenement van gemaakt, en koppelden we de uitreiking aan het Theaterfestival hier in Gent."

Nic Balthazar stak even het water over om de uitreiking te komen presenteren. Balthazar had geen spiekbriefje nodig en nam ook geen blad voor de mond om de aanwezige acteurs af en toe te jennen. In naam van de Acteursgilde benadrukte Balthazar ook dat het een uitdrukkelijk statement is van de organisatoren om niet te spreken van beste acteur, beste actrice en beste gezelschap, maar over 'meest gewaardeerde'. De prijzen worden ook bepaald door mede-acteurs: 12 acteurs bezochten in totaal een 70-tal voorstellingen. Aan de prijzen is geen geldsom verbonden. Nic Balthazar liet even uitschijnen dat er 10.000 euro uit de lucht zou komen gevallen, maar dat was overduidelijk een grap. De laureaten kregen wel een ingekleurde ets van kunstenaar Fred Bervoets: Zelfportret als acteur. "Die halen op een veiling toch makkelijk 3.000 euro" grapte Nic Balthazar.

Michael Vergauwen kreeg uit handen van Sien Eggers de prijs voor meest gewaardeerde acteur voor zijn rol in Who's afraid of Virginia Woolf.  'Een speler die niet op zoek gaat naar de lach, die niet bezig is met scoren. Het lijkt wel alsof het allemaal per ongeluk zo geestig is. Een ware komiek dus, weggelopen uit een betere Woody Allen film.', zo staat er in het juryrapport.

"Ik ben verrast, maar het mag nog gebeuren, want ik vind dit best plezant", aldus Vergauwen, die niet naliet ook zijn medeacteurs  Natali Broods, Peter Van den Eede en Tanya Zabarylo van het gezelschap De Koe mee in de eer te betrekken.

De prijs voor meest gewaardeerde actrice ging naar actrice Evgenia Brendes voor haar vertolking als Dounia B. in de jeugdvoorstelling van MarthaTentatief en Het Paleis. Het waren de ouders van Evgenia Brendes die de ets van Bervoets in ontvangst namen, want Evgenia Brendes zelf verbleef op het moment van de uitreiking in Colombia. In een videoboodschap vanop de luchthaven sprak ze haar dankbaarheid uit voor wat de jury over haar schreef: 'Met een  bijzonder rijk palet aan kleuren geeft ze gestalte aan haar personage. Haar energie is ontwapenend. Ze weet op verschillende manieren de harten te beroeren van jong en oud. Heel de voorstelling speelt ze scherp, speels en sprankelend als een glas champagne.'

Ook de acteurs van Studio Orka konden onmogelijk tijdig op de uitreiking aanwezig zijn. De productie Craquelé loopt nog gedurende het hele Theaterfestival en wel in de uitverkochte Sint-Machariuskerk. "Maar ze komen meteen na de voorstelling naar hier, en dan onthalen we hen met een uitbundig applaus', zo besloot Nic Balthazar de uitreiking. De jury verantwoordde de prijs voor meest gewaardeerde samenspel als volgt: 'Hun grote generositeit ten opzichte van elkaar maakt dat naar hen kijken enkel genieten is. Met de verbeelding voorop verliezen ze nooit datgene uit het oog van waaruit het mooiste samenspel ontstaat: plezier.'

 

Meer info op de sites van  het Theaterfestival en de Acteursgilde.

 

 

 

Door Rudy Tollenaere, foto's Tina Herbots
AANGERADEN