Twee jaar later: Moscou blijft wachten op tram 4

De tramsporen in de Jozef Vervaenestraat (foto) waren in dusdanig slechte staat dat het niet meer veilig was om er trams over te laten rijden. Foto: fvv/archief

Gent -

Tram 4 zal nog zeker een jaar niet tot in de Gentse wijk Moscou rijden. Bijna twee jaar nadat de tramlijn werd geamputeerd, is er nog geen bouwvergunning om de sporen te vernieuwen.

Het was november 2017 toen de inwoners van Moscou en Ledeberg plots te horen kregen dat tram 4 niet meer langs de laatste vier haltes zou rijden. De tramsporen in de Jozef Vervaenestraat, de smalle straat tussen de Botermarkt in Ledeberg en het Moscouviaduct, waren in dusdanig slechte staat dat het niet meer veilig was om er trams over te laten rijden.

Op een gemiddelde dag stapten op de vier haltes ongeveer 2.500 mensen op en af de tram.

Sindsdien zijn in de straat al nutswerken uitgevoerd, maar op de vernieuwing van de tramsporen is het nog altijd wachten. Als alles goed gaat, zet de gemeenteraad deze maand het licht op groen voor de vernieuwing van de straat. Maar dan is het nog wachten op een bouwvergunning voor de sporen. Die moet vanuit de Vlaamse regering komen.

“In oktober wordt die aanvraag ingediend”, zegt Tom Van der Vreken van De Lijn. “Ruw geschetst zullen nog vijf maanden nodig zijn voor een openbaar onderzoek. We schatten eind maart, begin april te kunnen starten.”

De werken zullen, zonder tegenvallers, zo’n tweehonderd werkdagen duren. Tram 4 zal dus ten vroegste eind 2020 of begin 2021 weer naar Moscou kunnen rijden.

Door bst