Vakbonden Proximus vrezen hun topvrouw: “Dominique Leroy zal met KPN telecomaanval op België lanceren”

De vakbonden van Proximus vrezen dat huidig CEO Dominique Leroy de telecomoperator bewust “in een puinhoop” wil achterlaten om met de Nederlandse sectorgenoot KPN “een telecomaanval op België te lanceren”. Dat zeggen ze in een brief aan de voorzitter van de raad van bestuur, Stefaan De Clerck. “Daarom eisen wij dat Proximus onmiddellijk alle contacten met deze CEO verbreekt, zoals trouwens ieder zichzelf respecterend bedrijf zou doen”, klinkt het.

Maandagochtend wilden de vakbonden de open brief aan De Clerck overhandigen op de hoofdzetel van Proximus in Brussel. Het was Hans De Doncker, directeur “labour relations”, die het document in ontvangst kwam nemen.

De vakbonden zijn misnoegd na de plotse aankondiging van Leroy dat ze op 1 december de overstap maakt naar KPN. Dat terwijl ze in januari van dit jaar een transformatieplan lanceerde waarbij 1.900 banen verdwijnen. Daarover lopen sinds juni moeizame onderhandelingen.

“We weten na negen maanden nog altijd niet in detail waarover het transformatieplan gaat”, zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond ACV. “We weten alleen in grote lijnen dat ze 1.900 mensen wil doen vertrekken en 1.250 IT’ers wil aannemen. (...) Alle werknemers leven in onzekerheid. Het vertrek bevestigt ons dat de juiste intentie voor het transformatieplan er niet is. We hadden al een aanvoelen dat ze een puinhoop zocht bij Proximus. Dat gevoel wordt versterkt.”

Steun van Rutten

Opvallend, de vakbonden krijgen steun van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Ook zij stelt zich vragen bij de overstap van CEO Dominique Leroy van Proximus naar KPN. “Ik zeg het niet vaak, maar als het over de overstap naar de concurrentie gaat, heeft de vakbond een punt”, zegt Rutten maandag op Twitter.

Vraag is nu hoe het verder moet met de onderhandelingen over de herstructurering. Coremans zegt dat hij niet wil vluchten van de onderhandelingen. “Maar dat wil niet zeggen dat we zullen aanvaarden wat op tafel ligt.” Zijn collega Bart Neyens van de socialistische vakbond ACOD wil eerst het antwoord op de open brief afwachten. “We verwachten dat de voorzitter naar een concrete oplossing zoekt”, zegt hij. “Het sociaal overleg lijkt moeilijk vol te houden op deze manier.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten