Vande Lanotte en Reynders achten kans op federale regering met zes partijen “zeven op tien”, Groen valt af

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Koning Filip heeft de opdracht van de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders (nog maar eens) verlengd. De twee politici brachten maandagmiddag om 15 uur voor de zevende keer verslag uit bij de koning, die het duo opnieuw het veld heeft ingestuurd. “Het is wachten op de vorming van de gewestregeringen alvorens de federale formatie kan aanvatten”, klonk het vervolgens op een persconferentie, waar ook bleek dat Groen en Ecolo geen deel meer uitmaken van de plannen van de informateurs.

Koning Filip stuurde Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) na de verkiezingen in mei het veld in als federale informateurs. Zij moeten het pad effenen richting formatie, waarna een nieuwe regering gevormd kan worden. Maandagmiddag om 15 uur brachten de twee informateurs opnieuw verslag uit van hun opdracht bij koning Filip, waarna hun opdracht opnieuw verlengd werd.

“De informateurs hebben aan de Koning verslag uitgebracht. De Koning heeft hen gevraagd een aantal punten van overeenstemming uit te werken om op korte termijn de vorming van de federale regering aan te vatten. De informateurs zullen een eindverslag uitbrengen ten laatste begin oktober”, klink het in een persbericht van het paleis.

Vande Lanotte en Reynders achten kans op federale regering met zes partijen “zeven op tien”, Groen valt af
Foto: BELGA

“Wachten op vorming gewestregeringen”

Vande Lanotte en Reynders gaven kort na 16 uur meer uitleg op een persconferentie in het Egmontpaleis. Daar klonk het dat “het aansnijden van de formatiefase nog altijd niet mogelijk was, omdat de gewestregeringen nog altijd niet gevormd zijn”, aldus Reynders. “We hebben op verschillende thema’s gewerkt om convergenties te vinden: migratie, werk, veiligheid, klimaat, armoede, defensie,...”

“Begin oktober zou op basis van die convergenties dan een formatie moeten worden opgestart met de paarse partijen (PS, SP.A, Open VLD en MR, nvdr.), N-VA en CD&V.” Volgens Reynders is de kans dat er met die zes partijen een regering gevormd kan worden “zeven op tien”.

Groen valt af

Ook Vande Lanotte stelde vast dat de overgang naar een formatieronde “vandaag niet mogelijk is”, omdat “eerst alle gewest- en gemeenschapsregeringen gevormd moeten worden”. Wie dus geen deel zal uitmaken van verdere (in)formatiegesprekken, zijn de groenen. “Groen en Ecolo vallen op dit moment af”, aldus Vande Lanotte.

LEES OOK. PS, MR en Ecolo sluiten regeerakkoord over Waalse regering en Franse Gemeenschap

Ook hij acht een formule met de twee grootste partijen aan elke kant van de taalgrens (N-VA en PS) “het meest aangewezen”. Hij liet weten dat zes partijen “interesse toonden in die constellatie”, terwijl Ecolo verschillende keren aangaf niet in een regering met N-VA te willen stappen en Groen geen federaal avontuur wilde aangaan zonder de Franstalige zusterpartij.

Toch blijft het volgens de SP.A-politicus moeilijk om met PS en N-VA de twee grootste partijen van het land aan dezelfde tafel te krijgen. “Er zijn een aantal problemen om met alle zes partijen samen te zitten, ook in deze fase. Zolang er iemand te veel zit, spreken ze niet voluit. Daarom voeren we gesprekken één op één, of met enkele partijen.”

Vande Lanotte en Reynders achten kans op federale regering met zes partijen “zeven op tien”, Groen valt af
Foto: Kristof Vadino

Groen: “Niet onze keuze. Er blijft een andere mogelijkheid.”

Bij Groen is men kritisch over de conclusies van Vande Lanotten en Reynders. “Er liggen twee evenwaardige pistes op tafel met als ruggengraat paars-geel of paars-groen”, aldus voorzitter Meyrem Almaci. “De groenen vormen de tweede grootste fractie in het federale parlement. De Zweedse partijen leden een nederlaag en een doorslag van het Zweedse beleid is niet aan de orde. De kiezers vragen een ander beleid en ons land heeft vooral nood aan een andere koers met meer investeringen, een ambitieus sociaal- en klimaatbeleid en andere budgettaire koers.”

“Het is geen verrassing dat de informateurs eerst de paars-gele piste verder willen verkennen. Dat hangt al een tijdje in de lucht. Jammer dat het dan zo lang heeft geduurd”, klinkt het ook bij fractieleider Kristof Calvo. “Maar laat ons heel duidelijk zijn: dit is niet onze keuze. Er blijft ook een andere mogelijkheid. De groene familie blijft dus beschikbaar om mee te schrijven aan een groen en progressief regeerakkoord. Het is onze overtuiging dat dat ons land het meest vooruit helpt.”

Door hca, jvh
AANGERADEN
Meest recent