Doorbraak in Brexit-warboel? Boris Johnson heeft plots oren naar oud voorstel dat zelfs voor May onverteerbaar was

Bron © BELGA

Boris Johnson en Leo Varadkar Foto: Photo News

Het gesprek tussen de Britse premier Boris Johnson en zijn Ierse collega Leo Varadkar, dat helemaal in het teken stond van de Brexit, heeft maandag zoals verwacht geen doorbraak opgeleverd. Johnson zei wel dat hij koortsachtig blijft zoeken naar een akkoord met de Europese Unie. Dat hij daarbij lijkt te focussen op gemeenschappelijke regels voor voedings- en landbouwproducten op het hele Ierse eiland doet de vraag rijzen of een beperking van de ‘backstop’ tot enkel Noord-Ierland een uitweg uit het moeras kan bieden.

Terwijl het Britse parlement zich opmaakte om een verwacht tweede verzoek van Johnson om vervroegde verkiezingen te organiseren af te schieten, ging hij in Dublin langs bij zijn Ierse evenknie Varadkar. Na afloop lieten beide regeringsleiders een mededeling verspreiden waarin ze verklaarden dat het water tussen hen nog bijzonder diep is. Johnson hoopt via een akkoord met Dublin alsnog een verbeterde Brexit-deal met de Europese Unie uit de brand te kunnen slepen.

Backstop

Voor aanvang van hun werkvergadering zei Varadkar dat hij de garantie moet hebben dat het akkoord een ‘backstop’ bevat, een juridisch bindend mechanisme dat te allen tijde vermijdt dat er een harde grens komt tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland, een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk.

Johnson kan niet leven met de backstop die vervat zit in het politieke akkoord dat zijn voorgangster Theresa May met de EU sloot, maar stelde tot nu nog niet voor hoe hij het systeem wil aanpassen. In een brief aan Europees president Donald Tusk vroeg hij vorige maand om een “zekere mate van vertrouwen” bij het vermijden van grenscontroles, maar dat is voor Varadkar niet voldoende. “Wat we niet kunnen en niet willen doen, is een wettelijke garantie vervangen door een belofte”, zei hij maandag. “Als er geen alternatieve afspraken kunnen worden gemaakt, betekent geen backstop voor ons geen akkoord, ‘no deal’.”

Alternatief

Johnson zei in Dublin over een “overvloed aan voorstellen” te beschikken en opperde onder meer om op heel het Ierse eiland - dus in Ierland én Noord-Ierland - een eengemaakte voedings- en landbouwmarkt op te richten. De Ieren schoten dit idee al eerder af, maar hebben wel oren naar een ander alternatief voor de door Johnson verfoeide backstop, waarvoor de piste van Johnson als opstapje zou kunnen dienen. Terwijl de huidige backstop erin bestaat dat het hele Verenigd Koninkrijk een douane-unie met de EU zou vormen, zien de Ieren er geen graten in om de backstop te beperken tot Noord-Ierland.

Dit betekent dat zolang er geen Europees-Brits handelsakkoord afgesloten is, enkel de Noord-Ieren bij de Europese interne markt en de Europese douane-unie aangesloten zouden blijven. Dit is ook wat de Europese Unie bij de start van de onderhandelingen voorstelde, maar door de regering-May afgeschoten werd omdat het een “grens” tussen Noord-Ierland en de rest van het VK dreigde op te richten, dwars door de Ierse Zee. Vooral voor de unionisten van de Noord-Ierse DUP, die May gedoogsteun gaven, was dit idee onverteerbaar. Maar nu Johnson toch zijn parlementaire meerderheid kwijt is en hoe dan ook elders steun moet zoeken als hij ooit een akkoord door het Lagerhuis wil loodsen, zijn er misschien alternatieve opties mogelijk.

bekijk ook

Boris Johnson schorst Brits parlement op tot net voor Brexit-deadline

Boris Johnson drukt speculaties de kop in: “Ik wil geen verkiezingen, jullie willen geen verkiezingen”

Ongezien: Brits parlementslid staat op, loopt over en zo is premier Boris Johnson zijn meerderheid kwijt

Door jvh
AANGERADEN