Dader van schietpartij aan Noorse moskee maakt nazigroet in rechtbank voert “zelfverdediging” aan als verklaring

Bron © BELGA

Foto: AFP

De dader van het schietincident van begin augustus in een moskee dichtbij de Noorse hoofdstad Oslo zegt dat het om “zelfverdediging” ging. Dat meldt een Noorse rechtbank maandag. De man blijft aangehouden.

Bij de aanval in het Islamitisch Centrum al-Noor in Baerum viel op 10 augustus een lichtgewonde, de 65-jarige moskeebezoeker die de dader overmeesterde. Ook de dader zelf liep lichte verwondingen op. In de moskee werden verschillende schoten afgevuurd en er werden ook verschillende wapens teruggevonden.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de 22-jarige dader extreemrechtse standpunten heeft. De verdachte had eerder zijn steun uitgesproken voor Vidkun Quisling, een Noorse politicus die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitse bezetter, en antimigratiestandpunten had.

De man verscheen maandag voor de rechtbank en maakte een nazigroet. Hij vroeg om zijn vrijlating en argumenteerde dat het “iets was dat hij moest doen”, aldus zijn advocaat. “Het ging om zelfverdediging.” De Noorse rechtbank bevestigde maandag zijn aanhouding.

Volgens Noorse media postte de dader enkele uren voor de aanslag een boodschap waarin hij de schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch toejuichte.

Door jvh
AANGERADEN