Ze zeilde als eerste vrouw de wereld rond, nu krijgt Annie van haar stad een brug

Louis Vande Wiele, Annie Vande Wiele en Fred Debels op hun zeilboot Omoo, waarmee zij een wereldreis maakten van 1951 tot 1953. Foto: if

Gent -

De fiets- en wandelbrug over de Watersportbaan in Gent moet nog worden gebouwd, maar heeft nu al een naam gekregen: de Annie Vande Wielebrug. De Gentse zeilde in de jaren vijftig als eerste vrouw ooit de wereld rond.

Annie Vande Wiele is geen klinkende naam in de stad, maar in de zeilwereld wel. In de jaren vijftig zeilde ze samen met haar man als eerste vrouw in twee jaar tijd de wereld rond. Haar reisdagboeken van die lange tocht behoren tot de klassiekers van de scheepvaartliteratuur. Het bestuur van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) besliste vorige week om de erfenis van Annie Vande Wiele te vereeuwigen door de nieuwe brug die midden over de Watersportbaan komt, naar haar te vernoemen.

Thuishaven

Vande Wiele werd in 1922 geboren in de Stropstraat. Haar moeder had een winkeltje in de Langemunt. Annie ging studeren aan de universiteit en ontwikkelde een sterke passie voor de zeilsport. Samen met haar man ontwierp ze een zeilschip om de wereld rond te varen.

De Omoo, genoemd naar een roman van Herman Melville over een zeilreis, had Gent als thuishaven en bracht ­Annie, haar echtgenoot Louis Vande Wiele en een derde kompaan, Fred Debels, van juli 1951 tot augustus 1953 de volledige aarde rond. Het verslag van die tocht, verschenen in het Frans als Pénélope était du voyage, werd een klassieker.

Ze zeilde als eerste vrouw de wereld rond, nu krijgt Annie van haar stad een brug
Zo gaat de Annie Vande Wielebrug eruitzien. Foto: if/stad gent

Na haar wereldreis was Vande Wiele actief bij de Gentse ­Royal Belgian Sailing Club (RBSC), die toen nog op de Korenlei een kantoor had. Ze overleed in 2009 in Frankrijk.

De naam Annie Vande Wielebrug doorloopt nog een administratieve procedure, vooraleer hij officieel wordt. Het is sowieso nog enkele jaren wachten vooraleer de brug er effectief zal liggen, ten vroegste in 2023.

Door bst
TOP 10 MEEST GELEZEN