Abonnee worden? Kies je leesformule

10/09/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Vriendinnen Jaël en Vanessa getuigen over hun gevecht met de fles.  

Zij waren verslaafd en leggen u uit waarom

Siska Schoeters wil álles weten over verslavingen. Niet onterecht, want alleen al in België vind je een half miljoen mensen die verslaafd zijn aan alcohol.

In de tweede aflevering van Durf te vragen gaat Siska op bezoek bij Sam, een 19-jarige man die oprecht afscheid wil nemen van de drugs. Sam was verslaafd aan ketamine. Dat is een snelwerkend verdovingsmiddel dat gebruikt wordt bij kortdurende chirurgische ingrepen, vooral door dierenartsen en chirurgen in brandwondencentra. Ketamine staat bekend als een “paardenmiddel” en duikt al jaren op in het nachtleven onder de naam “Special K”, naar de cornflakes van Kellogg’s. “Ketamine is het ergste van het ergste”, zegt Schoeters. “Je kunt het snuiven, slikken én spuiten. Sam is heel diep moeten gaan om van die verslaving af te komen, hij is onder meer gaan afkicken in Zuid-Afrika.”

Sam was verslaafd aan ketamine.  

Vanavond beantwoordt een aantal ex-verslaafden vragen over hun verslaving. Vanessa (46) uit Antwerpen was een werkende alleenstaande moeder met twee kinderen die in de drank vluchtte en al vier jaar is afgekickt. Zij kent Jaël (47) uit Schilde al van toen ze tien was. Ook Jaël komt van ver: zij kon het leven niet meer aan en dronk tot ze een black-out kreeg. Nu is ze vijf jaar nuchter en beseft ze heel goed wat ze heeft aangericht. Sonia (61) uit Deurne was aan zowat alles verslaafd, van cocaïne en heroïne tot Xanax en sterke drank. Ze leefde dertig jaar als een junk, maar stopte van de ene dag op de andere. Nu is ze dertien jaar clean. Jan (51) uit Bornem speelde competitief handbal en spoelde elke wedstrijd weg met drank. Volgens Jan is alcoholisme meer dan de dakloze in de metro: het zit in alle lagen van de bevolking. “Over verslavingen bestaan veel misverstanden,” zegt Siska Schoeters. “Dat het je eigen schuld is, dat je toch gewoon kunt stoppen. Tot het je overkomt.” (tdl)

Durf te vragen, één, 20.40 uur

AANGERADEN