CIA haalt belangrijke spion weg uit Rusland: het Kremlin reageert

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in 2017 een Russische spion die informatie uit het Kremlin doorspeelde, uit Rusland weggehaald. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media dinsdag.

De spion, van wie de naam en de nieuwe woonplaats om veiligheidsredenen geheim gehouden worden, zorgde mee voor de bevestiging van het vermoeden dat het de Russische president Vladimir Poetin zelf was die de opdracht gaf voor de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

De spion werkte al tientallen jaren voor de CIA en was erin geslaagd zich in het Kremlin op te werken tot de absolute top. Hij behoorde dan wel niet tot de kring van intimi van Poetin, maar droeg toch heel wat verantwoordelijkheid en had rechtstreekse toegang tot de president.

Het voorstel om hem uit Rusland weg te halen, ten koste van een rechtstreekse inkijk in de interne keuken van het Kremlin, kwam er uit vrees dat zijn identiteit onthuld zou worden na verhalen in Amerikaanse media over de Russische inmenging. Dat de spion in eerste instantie weigerde in te gaan op de vraag om Rusland te verlaten, deed de CIA even twijfelen aan zijn betrouwbaarheid. Maar na een tweede verzoek stemde hij toch in.

Het Kremlin bevestigde dinsdag dat het een man in dienst had genomen die door de Russische pers was geïdentificeerd als een CIA-agent en die twee jaar geleden uit Rusland was weggestuurd, maar de Russen ontkennen dat hij in contact stond met president Vladimir Poetin.

Dood gewaand

Het Russische dagblad Kommersant schreef dinsdag dat deze persoon in 2017 met zijn gezin in Montenegro als vermist was opgegeven en die door Rusland een tijd dood was gewaand tot duidelijk werd dat hij leefde in het buitenland. Deze man heeft “voor de presidentiële administratie gewerkt, maar werd een paar jaar geleden ontslagen”, zei de woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov aan de pers, zonder de redenen voor het ontslag op te geven dat volgens hem plaatsvond. “In 2016 of 2017”. “Zijn baan was er niet een van het hoogste niveau (...) en voorzag niet in contact met de president”, voegde hij eraan toe, en hij omschreef de informatie die door de Amerikaanse media werd verspreid als “een sensatieroman”.

AANGERADEN