Ghanees laat landgenoot zonder papieren onder zijn naam via interim werken in Gent (maar laat loon wel op zijn rekening storten)

Bron © BELGA

Foto: shutterstock

Gent -

De Gentse lokale politie heeft een 22-jarige Ghanese man opgepakt op verdenking van identiteitsfraude bij de tewerkstelling van een man zonder papieren. Dat werd vernomen bij het Gentse arbeidsauditoraat. De verdachte liet een 34-jarige landgenoot op zijn naam werken via een uitzendkantoor bij verschillende bedrijven in het Gentse, en liet het loon op zijn eigen rekening storten.

De 22-jarige man wordt verdacht van meerdere sociaalrechtelijke misdrijven. Hij werd samen met zijn 34-jarige landgenoot zondag op straat opgepakt nadat de politie een verdachte geldtransactie tussen hen opmerkte. De 22-jarige man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter voor identiteitsfraude, maar werd vrijgelaten onder voorwaarden. De 34-jarige man werd ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.

Het Gentse arbeidsauditoraat krijgt regelmatig situaties voorgelegd waarbij er een verdenking bestaat van identiteitsfraude bij tewerkstelling. “Dit kan aanleiding geven tot ernstige vormen van uitbuiting. Meer aandacht voor de identiteit van werknemers is nodig. Het gevaar op misbruiken bestaat vooral bij tewerkstellingsvormen waar de aanwerving en tewerkstelling gescheiden gebeurt”, zegt arbeidsauditeur Danny Meirsschaut.

TOP 10 MEEST GELEZEN