“Bende van boer Charel” voor rechtbank wegens grootschalige drugshandel

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

Foto: bfs

Aalter / Lotenhulle -

De weduwe van boer Charel staat momenteel samen met haar drie zonen en nog veertien anderen terecht wegens grootschalige drugshandel en -productie.

Tijdens huiszoekingen op verschillende locaties in Orp-Jauche, Aalter, Denderleeuw, Antwerpen, Berlare, De Pinte, Ninove en in garageboxen in Antwerpen waren in september van vorig jaar onder meer een drugslab en vijf kilo speed aangetroffen. Een van de plaatsen waar de speurders binnenvielen, was de hoeve van wijlen Karel Declerck in Lotenhulle (Aalter). De landbouwer, beter bekend als de vereenzaamde boer Charel, werd daar in 1996 gevolgd voor een reportage door Paul Jambers.

Zijn ex-echtgenote Vera S. ontkent op de hoogte geweest te zijn van de drugshandel, maar staat nu - samen met haar drie zonen Stijn, Pieter en Tom, hun biologische vader en nog een vijftiental andere beklaagden - voor de Dendermondse rechter.

De zaak kon opgerold worden na doorgedreven onderzoek met een massa telefoontaps en observaties. “Daaruit bleek dat aan het hoofd van de professionele drugsbende broers Stijn, Pieter en Tom stonden, met boven hen hun biologische vader Rony D.L. Die hield zelfs van in de gevangenis de touwtjes in handen”, schetste de openbaar aanklager dinsdag. “Ze maakten de drugs en verhandelden die, en hadden heel wat andere personen betrokken om hand- en spandiensten te leveren. Ook Vera Schouppe speelde een actieve rol, ook al ontkent ze dat.”

Voor Rony D.L. werd een celstraf van tien jaar gevorderd, voor Vera Schouppe 3 jaar. De drie zonen riskeren respectievelijk 8, 6 en 7 jaar. Vonnis volgende maand.

Door bfs, jvh