Politie geeft negatief advies voor extreemrechtse mars in Brussel

© pn

De kans is klein dat de extreemrechtse mars in Brussel, die gepland staat op 15 september, zal doorgaan. De politie heeft een negatief advies gegeven voor de betoging. De definitieve beslissing ligt echter in handen van het stadsbestuur.

rdb, mtm, cel

De ‘Mars op Brussel’ zou op zondag 15 september op het Spanjeplein moeten vertrekken. De organisator roept op tot een demonstratie tegen de coalitie van N-VA, CD&V en Open VLD, die zonder Vlaams Belang een Vlaamse regering vormen. “Een vreedzame betoging, in overleg met de politionele diensten”, zo klinkt het op de Facebookpagina van de organisator.

Zo’n 1.100 mensen geven aan dat ze van plan zijn om mee te betogen, 3.300 anderen zijn “geïnteresseerd” in het evenement.

Opvallend: Vlaams Belang roept niet op om mee te stappen. “Wij hebben daar niets mee te maken”, verklaarde voorzitter Tom Van Grieken eerder al. “Een van de organisatoren is Tomas Boutens, die nota bene een aanslag wilde plegen op Filip Dewinter. U begrijpt dat we ons daarmee niet associëren. Het risico bestaat dat dit veeleer anti-reclame wordt voor onze partij.”

LEES OOK. Tomas Boutens is terug: portret van de neonazi die ooit Filip Dewinter wilde doodschieten (+)

Boutens is de oprichter van het extreemrechtse ‘Bloed Bodem Eer Trouw’. Hij werd in 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan één jaar met uitstel, wegens het plannen van terreuracties en het verspreiden van geweldverheerlijkende ideologie. Op zijn proces bleek dat hij onder andere een aanslag plande tegen Dewinter en Dyab Abou Jahjah, om mensen tegen elkaar op te zetten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten