Mechelen jaar lang ‘eerlijkste stad’ van de provincie

Mechelen behaalde de hoogste score op de Fair-O-Meter. Foto: Stad Mechelen

Mechelen -

De stad Mechelen mag zich een jaar lang de eerlijkste stad van de provincie Antwerpen noemen. Ze behaalde de hoogste score op de ‘Fair-O-Meter’, een instrument om het engagement van lokale besturen inzake eerlijke en duurzame handel te meten.

De Dijlestad is al sinds 2007 erkend als FairTradeGemeente. Ze zet in op sensibilisering, organiseert workshops en koopt zelf eerlijke producten. “Bij aanbestedingen wordt eerlijke kleding als extra voorwaarde opgelegd. De jaarlijkse M-Fair groeide intussen uit tot een vaste waarde in Mechelen. Eerlijke winkels, zoals Oxfam Wereldwinkel of Kabas krijgen hier alle steun”, vertelt Marina De Bie (Vld-Groen-m+), schepen van Duurzaamheid.

Die beleidskeuze resulteert nu in de hoogste score op de Fair-O-Meter. “Dit is een erkenning voor de jarenlange inspanningen van de stad rond eerlijke handel, maar zeker ook voor alle Mechelse vrijwilligers die zich hiervoor inzetten”, zegt De Bie. “Maar het kan altijd beter. Hopelijk moedigt het ook mensen aan om nog meer te letten op welke producten ze kopen, waar of door wie ze gemaakt zijn en welke prijs ze ervoor betalen.”

Door svh