Facebook sluit accounts van twee neofascistische groeperingen af

Bron © BELGA

Foto: AFP

Het Amerikaanse sociaal netwerk Facebook heeft de pagina’s afgesloten van twee extreemrechtse, neofascistische groeperinkjes CasaPound en Forza Nuova, en ook de accounts van hun leiders zijn afgesloten omdat ze haatboodschappen verspreiden.

“Mensen en organisaties die haat verspreiden of anderen aanvallen omwille van wie ze zijn, hebben geen plaats op Facebook en Instagram, “ liet Facebook weten in een verklaring die dinsdag werd verzonden naar AFP. “De accounts die we hebben gesloten, overtreden het Facebookbeleid dat het gebruik van het sociale netwerk verbiedt voor mensen die haatcampagnes voeren.”

Facebook heeft niet aangegeven welke pagina’s zijn gesloten, maar de betrokken personen hebben al gereageerd. “Spugen op de democratie”, noemde Simone Di Stefano, hoofd van CasaPound het, en Roberto Fiore, leider van Forza Nuova sprak van “een daad van onderdrukking van het denken.”.

Neofascistische groepen

CasaPound en Forza Nuova zijn twee neofascistische groepen die vaak demonstraties organiseren, soms gewelddadig, tegen migranten of vluchtelingen in Italië, met als gevolg botsingen met de politie. De startpagina van de website van Forza Nuova heeft de slogan “Italië voor de Italianen” en eist een “inreisverbod voor alle niet-Europeanen die geen geldige reden zouden hebben om naar Italië te komen.”

Volgens ooggetuigen en foto’s namen activisten van beide organisaties maandag deel aan een demonstratie op uitnodiging van de extreemrechtse (neofascistische) partij Broeders van Italië - Nationale Alliantie in het parlement tijdens een toespraak van premier Giuseppe Conte. Slogans “Duce, Duce” - verwijzend naar dictator Benito Mussolini - werden ten gehore gebracht en verschillende demonstranten brachten de fascistische groet.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent