Donald Trump ontslaat nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, maar die heeft andere versie van de feiten

Bron © Eigen berichtgeving, Belga

John Bolton is niet langer nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten. Volgens president Trump vroeg hij maandagavond het ontslag van Bolton, maar die betwist die versie van de feiten op Twitter.

“Ik heb John Bolton gisterenavond laten weten dat zijn diensten niet langer nodig zijn in het Witte Huis”, aldus Trump op Twitter. “Ik was het sterk oneens met veel van zijn suggesties, net als veel anderen in de regering. Daarom heb ik om zijn ontslag gevraagd, wat vanochtend werd ingediend. Ik bedank John heel erg voor zijn diensten. Ik zal volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur aanduiden.”

Verrassend genoeg betwistte Bolton die versie van de feiten tien minuten later al. Op Twitter liet hij weten dat hij zelf maandagavond zijn ontslag had aangeboden, en had Trump toen gezegd dat ze er “morgen over zouden praten”. Hij stuurde ook sms’jes naar Amerikaanse media om te zeggen dat hij uit eigen beweging is opgestapt.

Donald Trump ontslaat nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, maar die heeft andere versie van de feiten
Pompeo en Mnuchin betuigden hun steun aan president Trump. Foto: EPA-EFE

Trump krijgt steun van Pompeo en Mnuchin

Op een al langer geplande persconferentie betuigden minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en minster van Financiën Steven Mnuchin hun steun aan Trump. Zo zei Pompeo dat ook hij meermaals meningsverschillen had met Bolton. Volgens Pompeo moet de wereld nu geen verandering in het buitenlands beleid verwachten. “Dit was het beleid van de president”, aldus de minister. Volgens hem geven zijn adviseurs “onze beste kennis”, advies en gegevens om beslissingen te nemen.

Mnuchin benadrukte ook dat de visie van Trump op de oorlog in Irak sterk verschilde van die van Bolton, en dat ook het Amerikaanse beleid tegenover Iran niet zal veranderen. Trump is volgens hem wel bereid tot een ontmoeting “zonder voorafgaande voorwaarden” met de Iraanse president Hassan Rohani.

Ultraconservatieve havik

Bolton volgde in april 2018 generaal H.R. McMaster op, en was al de derde nationale veiligheidsadviseur van Trump. Hij geldt als een ultraconservatieve hardliner en voorstander van een regimewissel in Iran en Noord-Korea, zat achter het harde beleid tegen Venezuela, en verschilde volgens Amerikaanse media ook van mening met Trump over Afghanistan.

Donald Trump ontslaat nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, maar die heeft andere versie van de feiten
Foto: AP

Bolton stamt uit de afdeling binnen de Republikeinse partij die meer aansluit bij het beleid van de regering onder George W. Bush, waar hij ook deel van was. Toen hij niet in de regering werkte, was hij actief voor conservatieve denktanks.

Trump had eerder al gehint op zijn meningsverschillen met Bolton over het buitenlandse beleid. “John Bolton is een absolute havik. Als het aan hem lag, zou hij het tegen de hele wereld in een keer opnemen”, zei de president aan zender NBC in juni. Toch kwam het ontslag van Bolton als een verrassing.

Groot verloop

Kort na de aankondiging stelde president Trump Charlie Kupperman aan als plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur. Kupperman is een gewezen topman bij Boeing en Lockheed Martin, en was sinds het begin van het jaar de rechterhand van Bolton.

Sinds Trump aan de macht kwam, vonden er ongewoon veel personeelswissels plaats in zijn regering. Jim Mattis stapte zo eind vorig jaar op als minister van Defensie, uit onenigheid met Trump over Syrië. De president ontsloeg ook Rex Tillerson als minister van Buitenlandse Zaken en Jeff Sessions als minister van Justitie. Daarnaast is Trump al toe aan zijn zevende communicatieverantwoordelijke en stuurde hij al twee stafchefs de laan uit.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent