Spits van KRC Genk Dieumerci Ndongala beschuldigd van winkeldiefstal in H&M: “Dit laat ik niet zo”

Foto: Peter De Voecht, PhotoNews / Instagram

Vilvoorde -

De Congolese spits van KRC Genk, Dieumerci Ndongala (28), is dinsdag staande gehouden door de politie in de H&M in Vilvoorde. “Ze dachten dat ik spullen gestolen had”, zegt de onthutste spits op zijn instagramaccount. Dat bleek niet zo. “Ik had alles netjes betaald maar ze zochten ‘een zwarte met dreadlocks’. Dit laat ik niet zo”. H&M verontschuldigt zich tegenover de speler.

“Ik ging wat spullen kopen in H&M, voor de kinderen. Ik hou niet echt van die winkel maar ik ging toch”, begint de voetballer, international voor Congo, zijn verhaal. Bij het buitengaan werd hij plots staande gehouden door een politiepatrouille. “De mevrouw van de winkel had hen gebeld”. Ndongala toont op zijn instagram het moment waarop hij voor de agenten staat en filmt hen.

“Ik ben gefouilleerd en mijn zak werd gecheckt. Maar ik heb niks gestolen. Dit is een schande. Dit laat ik niet zo. Ze zochten een zwarte met dreadlocks”, aldus Ndongala die suggereert dat hij een klacht zal indienen. “Nadat alles uitgeklaard was heb ik mijn gekocht goed teruggegeven en heb mijn geld teruggeëist”.

H&M biedt haar verontschuldigingen aan, aan de voetballer, zo vernemen we van woordvoerster Marianne Nerinckx. “In die winkel in Vilvoorde hebben we de laatste tijd veel last van diefstallen. De politie heeft daarop gezegd dat we hen direct moesten verwittigen als er zich nog eens iets voordeed. Meneer Ndongala zou zich verdacht gedragen hebben en dus hebben we meteen de politie gebeld”, klinkt het. Er zijn in de winkel afgescheurde ticketjes gevonden wat kan duiden op diefstal, zo vernemen we nog. “Maar na controle door de agenten bleek dat meneer rechtvaardig betaald had. Ik wil er nog op wijzen dat H&M absoluut pro diversiteit is. Hier werken mensen van overal, met hoofddoek, met dreadlocks, stretchoorringen, blanken, zwarten, chinezen. Racisme is ons vreemd”.

Door Dirk Coosemans, Robin Debecker, Gert Gysen
AANGERADEN