Omstreden Franse kandidaat-eurocommissaris verhoord door gerechtelijke politie in schandaal

Bron © BELGA

Sylvie Goulard Foto: REUTERS

De Franse kandidaat-eurocommissaris voor de Interne Markt, Sylvie Goulard, is dinsdagochtend door de gerechtelijke politie in Nanterre verhoord in de zaak van mogelijke fictieve tewerkstelling binnen het Europese Parlement.

Sylvie Goulard werd verhoord in het kader van het onderzoek naar mogelijke fictieve tewerkstelling van medewerkers van de partij MoDem in het Europees Parlement toen Goulard Europarlementslid was.

Goulard is kandidaat om te zetelen in de nieuwe Europese Commissie die in november aantreedt. Voorzitter Ursula von der Leyen wil haar Interne Markt toevertrouwen, een brede portefeuille die ook het industriebeleid, de digitale interne markt en de defensie- en ruimtevaartindustrie omvat.

Gefronste wenkbrauwen

Dat de Franse president Emmanuel Macron Goulard eind augustus als eurocommissaris naar voren had geschoven, leidde tot een aantal gefronste wenkbrauwen door haar mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Het Europees Parlement had ook een onderzoek naar de zaak geopend, maar sloot die eind augustus af omdat er enkel “kleine administratieve onregelmatigheden genoteerd werden, maar niets systematisch of intentioneel”. Goulard betaalde uiteindelijk 45.000 euro bruto terug aan het Europese Parlement.

Goulard was Europees parlementslid van 2009 tot 2017. Dat jaar werd ze Frans minister van Defensie, maar ze moest na één maand alweer opstappen toen het schandaal losbarstte.

Door jvh
TOP 10 MEEST GELEZEN