PS en SP.A willen Open VLD federaal dumpen

PS en SP.A willen niet eindigen in een coalitie met de partijen uit de Zweedse regering-Michel. Toetreden tot een zogenoemde paarsgele coalitie is voor de socialisten alleen mogelijk als Open VLD eerst geloosd wordt. Dat bevestigen hoofdrolspelers in de top van beide partijen aan onze zusterkrant De Standaard. Geen van beiden heeft zin om “de Zweedse coalitie te depanneren”. “C’est neen, nooit, never”, zei PS-voorzitter Elio Di Rupo maandag nog. De SP.A sluit zich daarbij aan.

Toch zijn dat net de partijen waarmee de informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) op dit moment proberen een federale paarsgele coalitie op de been te krijgen: N-VA, MR, CD&V en Open VLD, de voormalige Zweedse ploeg dus, aangevuld met PS en SP.A.

Ook de informateurs zelf lieten maandag uitschijnen dat er een partij te veel rond de tafel zit. Daarbij wordt voetstoots aangenomen dat SP.A of CD&V overboord gaat. Dat begrijpen de socialisten anders. Zij zien niet in waarom een centrumpartij zou moeten afhaken, terwijl dat ook een rechtse partij kan zijn. ‘Wij gaan federaal niet regeren met N-VA én Open VLD’, klinkt het eensgezind.

bekijk ook

Vande Lanotte en Reynders achten kans op federale regering met zes partijen “zeven op tien”, Groen valt af

Video: Belga

Door lob, bbr