Manchester City zwaait vanavond definitief Vincent Kompany uit: “Afscheid tussen de sterren”

Foto: Photo News

Met een galawedstrijd tussen legenden van Manchester City en een groep All Stars, vooral bevolkt door vedetten van Manchester United, wordt Vincent Kompany vanavond geëerd voor elf jaar dienst bij Manchester City. Het is voor het eerst dat een Belg de eer van een ‘testimonial’ de beurt valt. Voor het oog van zijn meegereisde Anderlecht-ploegmaats wil Kompany geld inzamelen voor een daklozenorganisatie. Op het einde van de wedstrijd zorgt hij misschien nog voor een verrassing.

LEES OOK. Vincent Kompany op de vooravond van zijn galawedstrijd in Manchester: “Ik ben een Mancunian”

Hij mag dan al vier maanden weg zijn uit de Premier League, Vincent Kompany blijft Engelse voetbalgeschiedenis schrijven voor België. De huidige speler-selectieheer van Anderlecht wordt de eerste landgenoot die in Engeland een zogeheten testimonial krijgt. De hele Anderlecht-kern vloog gisteren over naar Manchester en traint vandaag op een oefenveld van Manchester City. Vanavond zitten de spelers net als Kevin De Bruyne op de tribune om een plejade van oud-ploegmaats en rivalen van Kompany aan het werk te zien. De trainers op de bank heten Pep Guardiola en Roberto Martinez.

Jarenlange traditie

De traditie gaat meer dan honderd jaar terug en had aanvankelijk een nobel doel: aan het einde van een carrière geld inzamelen zodat een voetballer financieel niet op droog zaad kwam te zitten. Het profvoetbal werd uitgevonden in Engeland, maar het zou tot het ontstaan van de Premier League in 1992 en het arrest-Bosman in 1995 duren voor Engelse voetballers toplonen zouden krijgen. Testimonials werden traditioneel gehouden voor spelers die tien jaar bij dezelfde club speelden.

Sunderland-legende Niall Quinn was in 2002 de eerste prof die de winsten van zijn testimonial – een miljoen pond – wegschonk aan een goed doel. Anderen volgden zijn voorbeeld en ook Vincent Kompany twijfelde geen seconde om de opbrengsten van zijn galawedstrijd weg te schenken aan een goed werk. ­Samen met de burgemeester van Manchester steunt hij een project om alle daklozen in de stad opvang te bieden.

Manchester City zwaait vanavond definitief Vincent Kompany uit: “Afscheid tussen de sterren”
Met KDB in City-outfit. Foto: Photo News

Alle spelers die vanavond in actie komen zijn door Vincent Kompany zelf uitgenodigd. Michael Ballack nodigde voor zijn testimonial ooit Michael Schumacher uit, maar Kompany hield het bij zijn medestrijders van Manchester City en enkele bekende gezichten van Manchester United. Het geeft de wedstrijd vanavond een iets geladener cachet dan een gewone vriendenmatch. “Ik ben er zeker van dat Paul Scholes het straks niet als een vriendenmatch ziet”, gekscheerde Ryan Giggs al. De Welshman riskeert net als de broers Neville, Scholes en Robin van Persie luid uitgejouwd te worden door het publiek van Manchester City.

Shearertje

Door zijn blessure kan Vincent Kompany zelf niet meespelen in de wedstrijd die live wordt uitgezonden op Sky in Engeland en Play Sports in België. Maar misschien verrast hij zijn fans wel op het einde met een Shearertje. De legendarische spits van Newcastle United blesseerde zich drie weken voor zijn testimonial in 2006. Toch nam hij deel door de aftrap te geven en op het einde nog in te vallen. Het stond toen 2-2 en als bij wonder kreeg Newcastle in de slotminuut een strafschop. Shearer zette die om en scoorde zijn laatste goal voor de Magpies. Op het veld of niet, Kompany zal vanavond kippenvel krijgen als de fans op de melodie van Mrs Robinson zijn fanlied zingen: “And here’s to you Vincent Kompany, City loves you more than you will know. Whoa, whoa, whoa...

Door Bart Lagae in Manchester