‘Schokkend’ wereldrecord: sidderaal kan 860 volt generen: “Genoeg voor hartfalen”

De sidderaal blijkt een pak ‘schokkender’ dan aanvankelijk gedacht. Uit een nieuwe Braziliaanse studie, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat het palingachtige dier schokken tot 860 volt kan generen. Een wereldrecord in het dierenrijk. Zo’n schok is niet genoeg om een mens te doden, daarvoor is aantal ampère te laag, maar het kan wel hartfalen veroorzaken.

Ook ontdekten de wetenschappers dat er niet één, maar drie soorten sidderalen bestaan. Tot nu was alleen de Electrophorus electricus, bekend. Het dier werd ontdekt en beschreven door de Zweedse arts en bioloog Carl Linnaeus in 1766. Voor deze studie onderzocht het team wetenschappers 107 sidderalen uit verschillende delen van de amazone. Toen een van die sidderalen een schok ver boven het oude wereldrecord (630 volt) produceerde, kregen de onderzoekers een vermoeden. Dankzij DNA-onderzoek en een anatomische analyse hebben ze nu twee nieuwe soorten ontdekt.

Eén daarvan, de Electrophorus voltai, kan beduidend sterkere schokken generen dan de nauwverwante electricus. 860 volt klinkt gigantisch, maar volgens de onderzoekers is het niet al te gevaarlijk, laat staan dodelijk omdat de stroomsterkte (ongeveer 1 ampère) te laag is. Wel kan het bijdragen tot hartfalen of tot een val in het water, met verdrinking tot gevolg.

Met het onderzoek hebben de wetenschappers geprobeerd meer inzicht te krijgen in de elektrische organen van sidderalen en andere vissen. Die kennis zou nuttig kunnen zijn voor het ontwikkelen van betere batterijen en zelfs elektrische protheses voor mensen.

Door adm
TOP 10 MEEST GELEZEN