“Britse regering onderzoekt of het brug kan bouwen tussen Noord-Ierland en Schotland”

Bron © BELGA

De Britse regering laat onderzoeken of er een brug kan worden gebouwd tussen Noord-Ierland en Schotland. Dat meldt de televisiezender Channel 4 News, die de hand heeft kunnen leggen op documenten die aantonen dat de overheidsdiensten Financiën en Transport de kostprijs en de risico’s van het project aan het nagaan zijn. Volgens de Noord-Ierse unionisten van de DUP kan een brug de impasse rond de Brexit oplossen.

Om Noord-Ierland met Schotland en de rest van Groot-Brittannië te verbinden, zou een brug van 20 kilometer in principe kunnen volstaan. Maar het nadeel van het bouwen van een overspanning van het Noorderkanaal is dat de twee oevers bijzonder slecht ontsloten zijn voor wegverkeer.

Een verbinding die grosso modo het traject van een bestaande ferryverbinding tussen Noord-Ierland en Schotland volgt, lijkt dan weer moeilijk haalbaar vanwege de munitie uit de Tweede Wereldoorlog die nog op de bodem van de Ierse Zee zou liggen. Bovendien zou het kostenplaatje van zo’n 50 kilometer lange brug kunnen oplopen tot 20 miljard Britse pond (22 miljard euro).

Regering ontkent verhaal niet

Een woordvoerder van de Britse regering ontkent het verhaal niet en zegt dat premier Boris Johnson er nooit een geheim van gemaakt heeft “infrastructuurprojecten te steunen die mensen met elkaar verbinden”, zeker over de verschillende delen van het Verenigd Koninkrijk heen.

Het verhaal duikt op nu de regering-Johnson zou overwegen om een Brexit-akkoord met de Europese Unie te onderhandelen waarin de door Johnson verfoeide ‘backstop’ beperkt wordt tot Noord-Ierland. De ‘backstop’ is het mechanisme dat ervoor moet zorgen dat er, in het geval van een Brexit mét akkoord, nooit een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland.

Volgens geruchten zou Johnson overwegen om die ‘backstop’ ertoe te beperken dat, indien geactiveerd, enkel Noord-Ierland aangesloten blijft bij de Europese douane-unie. Groot-Brittannië zou in dat geval zijn eigen koers kunnen varen.

Oplossing

Voor de vorige Britse premier Theresa May en de Noord-Ierse DUP, die vooralsnog de regering in Londen steunt, was zo’n Noord-Ierse backstop altijd onbespreekbaar omdat hij volgens hen de eenheid van het Verenigd Koninkrijk ondergraaft. In plaats van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek zou er een “grens in de Ierse Zee” getrokken worden, luidde het.

Bij de DUP valt nu steun te rapen voor het idee van een brug die de Ierse Zee overspant. In de logica van de unionisten zou de constructie de noodzaak van grenscontroles tussen Noord-Ierland en de rest van het VK wegnemen.

Door jvh
AANGERADEN