Europees Parlement wil nieuwe omstreden portefeuille ‘Bescherming van onze Europese levenswijze’ afschaffen

Bron © BELGA

Margaritis Schinas Foto: Photo News

De voorzitters van de verschillende commissies in het Europees Parlement zullen een boze brief sturen naar de nieuw verkozen Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Zij stelde dinsdag haar toekomstige ploeg voor en verraste met de portefeuille die ze aan de Griek Margaritis Schinas wil toekennen. Hij wordt vicevoorzitter en commissaris voor ‘Bescherming van onze Europese levenswijze’. Volgens het parlement is die titel “een belediging voor de Europese waarden”.

Het is het Franse Europarlementslid Karima Delli (Groenen) dat het initiatief voor de brief nam. “Het parlement laat dit niet passeren”, schrijft ze op Twitter.

Meteen nadat dinsdag duidelijk was geworden dat Schinas als commissaris de “Europese waarden” zal moeten verdedigen en dat dat vooral op asiel en migratie betrekking heeft, barstte de kritiek los. Opvallend is dat Schinas nu op zijn Twitterprofiel niet naar zijn nieuwe titel refereert, maar zichzelf omschrijft als kandidaat-commissaris voor migratie, veiligheid, sociale rechten, onderwijs, cultuur en jeugd.

Door jvh
AANGERADEN
Meest recent